Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ulicama Sarajeva za 63 posto manje pasa nego 2013. godine

BiH

psi lutalice
Ilustracija

Broj pasa na ulicama grada Sarajeva je za 63 posto manji u odnosu na broj zabilježen 2013. godine, pokazuje istraživanje/brojanje pasa, koje predstavništvo Fondacije Dogs Trust provodi na godišnjoj osnovi još od dolaska u BiH 2012. godine.

– Iako inicijativa lokalnih vlasti još uvijek nije sasvim dovoljna da zakonski sistem upravljanja populacijom pasa u potpunosti samostalno funkcionira, programi koje uglavnom finansira, koordinira i kreira Dogs Trust uveliko su doprinijeli kontinuiranom padu broja napuštenih pasa – rekao je šef Predstavništva Fondacije Anel Bećirović.

U četiri gradske općine Sarajeva zabilježeno je 20 posto, a u ostalim općinama Kantona 28 posto manje napuštenih pasa u odnosu na 2017. godinu.

Prema ovom istraživanju završenom u junu 2018. godine, ukupno 65 posto napuštenih pasa u gradu Sarajevu ima ušnu markicu kao znak da su sterilisani, a od tog broja 80 posto je obrađeno kroz program koji finansira Fondacija Dogs Trust, što dodatno znači da su ovi psi i čipovani, vakcinisani i očišćeni od parazita.

Sterilisanjem još 10 posto populacije pasa na ulicama, Predstavništvo će u okviru Programa masovne sterilizacije u Kantonu Sarajevo postići inicijalno postavljeni cilj – da pomogne da se masovnom sterilizacijom obuhvati 80 posto te populacije.

U cijelom Kantonu je u odnosu na prošlu godinu zabilježen manji procent kučića i to u gradu za 5,9 posto, a u ostatku općina Kantona za 7 posto, što pokazuje da se pod kontrolu stavlja i glavni izvor problema, a to su neželjeni vlasnički psi i njihovo potomstvo, koje neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljaju na ulici, saopćeno je iz Fondacije Dogs Trust.