Stanje na putevima

Na višim predjelima i jugoistoku zemlje pada snijeg, vozači se upozoravaju na poledicu

Sarajevo: Otežano prometovanje automobilima zbog snijega koji pada
26.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg na cestama u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima

Na pojedinim dionicama u višim predjelima, kao i na jugoistoku Bosne i Hercegovine jutros pada snijeg, koji se mjestimično zadržava na kolovozu, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog niske temperature upozoravaju i na poledicu, posebno na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Skreću pažnju i na učestale odrone, a u južnim, jugozapadnim i zapadnim krajevima i na jak vjetar. Savjetuju oprezniju vožnju i napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor – Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (s izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice – Laktaši, Stupari – Živinice, Drvar – Bosansko Grahovo, Rogatica – Ustiprača, Gromiljak – Blažuj i Šuica – Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.