30. po redu

Na zahtjev Milorada Dodika danas posebna sjednica Narodne skupštine RS

milorad dodik – nsrs – Dejan Rakita Pixsell
Milorad Dodik FOTO: Dejan Rakita/Pixsell

Veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, proglašeno je nekoliko odluka iz domena obrazovanja

Narodna skupština RS održaće danas posebnu sjednicu koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-aDenis Šulić izjavio je ranije da će biti razmatrana tačka dnevnog reda koja sadrži pet odluka Predsjedništva BiH.

Dodik je ranije zatražio posebnu sjednicu Narodne skupštine povodom odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa, koje je proglasio “veoma štetnim po vitalne interese RS”.

Veoma štetnom po vitalne interese RS Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije (CIK) BiH i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese RS i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

On je kao veoma štetnu po vitalne interese RS-a proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Sjednica je zakazana u 12.00 sati.