Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na zapadu i sjeverozapadu BiH snijeg otežava saobraćaj

snijeg banj luka

Zbog intenzivnih snježnih padavina večeras se otežano saobraća na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) objavljenom u 18 sati.

„Posebno skrećemo pažnju na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na šire područje Banja Luke, Prijedora, Bosanske Gradiške, Drvara, Ključa i Mrkonjić Grada. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji neprekidno pada otežava njihov rad“, istakli su iz BIHAMK-a, te kako prenosi Anadolu Agency (AA), dodali:

„Na ostalim putevima u BiH trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skrećemo pažnju i na učestale odrone. Zbog magle izdvajamo dionice u kotlinama i uz riječne tokove u centralnim, sjeveroistočnim i istočnim krajevima naše zemlje. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno za sve kategorije vozila“.

Povodom praznika, pravoslavnog Božića, na području BiH zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

IZ BIHAMK-a skreću pažnju i da je „zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone“, te naglašavaju da na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 do 30 minuta.