Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto je hidrogenska bomba opasnija od atomske?

hidrogenska bomba

Termonuklearna ili hidrogenska bomba, koju Sjeverna Koreja tvrdi da je danas testirala, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svjetskom ratu i od nje je mnogo razornija.

Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952. godine, proizvela je energiju koja je odgovarala onoj od 10 megatona TNT-a, otprilike 1.000 puta više od atomske bombe bačene na Hirošimu!

U konvencionalnom nukleranom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgre atome, što rezultira manje snažnom eksplozijom.

Godinu nakon Amerikanaca, i Sovjeti su isprobali svoju hidrigensku bombu, čime je otpočela trka u naoružanju “superbombama”.

Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961. oslobodila energiju u vrijednosti 50 megatona TNT.

Sjeverna Koreja je objavila da je danas sprovela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektovale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Svjetske sile osudile su testiranje hidrogenske naprave, ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regiona i predstavlja kršenje rezolucija UN.