Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupuju kuće za 4.000 EUR i ustupaju siromašnima

kuca-srbija

Grad Čačak pokušaće da u ovoj godini oživi napuštena seoska domaćinstva i da mlade privoli da na selu započnu poljoprivrednu proizvodnju.

To će, kako se nadaju gradski oci, uspjeti tako što će Gradska stambena agencija otkupiti kuće i okućnice na selu, koje su napuštene, i ustupiti ih na korišćenje višečlanim socijalno ugroženim porodicama. Za ovu namjenu u budžetu za ovu godinu predviđeno je šest miliona dinara.

Direktor Gradske stambene agencije Čačka Milan Draškić, tvrdi da je proračunato da će sa ovim novcem moći da se kupi pet poljoprivrednih gazdinstava, čiji su vlasnici odavno umrli ili se iselili, a njihovi potomci ne planiraju povratak na selo, pišu Večernje novosti.

“Nakon toga bi Skupština grada trebalo da donese kriterije i način raspodjele domaćinstava. Razmišljamo da jedan od uslova bude da se radi o mladim bračnim parovima, da su u pitanju višečlane porodične zajednice i da su nezaposleni. Cilj je da se na ovaj način da podrška povratku mladih na selo”, kazao je Draškić.

On ističe da bi, uz pomoć domaćih i stranih nevladinih organizacija, koje bi finansirale opremanje ovih gazdinstava poljoprivrednom mehanizacijom, ona mogla da postanu ozbiljni proizvođači.

“Ne želimo da se te porodice samo prehranjuju na ovaj način, već da od njih napravimo proizvođače, koji bi mogli svoje proizvode da plasiraju na tržište i na taj način ekonomski osnaže”, kaže on.

Nakon toga bi, dodaje Draškić, ako to bude propisao pravilnik koji će usvojiti lokalni parlament, moglo da dođe i do otkupa gazdinstava od tada već ekonomski ojačanih porodica, a od tog novca bi Agencija kupila nova domaćinstva.

U selima oko Čačka mještani su uglavnom oduševljeni ovom najavom Gradske stambene agencije. Ako se može suditi po cijenama tih gazdinstava, koja se u pojedinim selima sa kućom i okućnicom kreću od 4.000 eura pa naviše, onda postoji nada da će biti više domaćinstava koja će dobiti nove stanare.