Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paljenjem badnjaka obilježen Badnji dan: Velika radost za pravoslavne vjernike

paljenje badnjaka sarajevo

U Sarajevu je večeras obilježen Badnji dan uz svetu liturgiju i paljenje badnjaka.

U prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika u Staroj pravoslavnoj crkvi obilježen je Badnji dan svetom liturgijom koju je predvodio paroh sarajevski Vanja Jovanović, javlja Anadolu Agency (AA).

Večernja služba i paljenje badnjaka upriličeni su također u kompleksu Stare pravoslavne crkve gdje je organiziran bogat božićni bazar.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović je predvodio paljenje badnjaka tom prilikom svim pravoslavnim vjernicima čestitavši Badnji dan.

Đorđe Knežević, koji u Sarajevu živi od 1954. godine, izjavio je za AA kako je oduvijek slavio Badnji dan.

paljenje badnjaka sarajevo1

“Uvijek sam ovo slavio. Uvije sam to dočekivao na poseban način i velika je radost na Badnji dan. To je skoro isto kao i za Božić. Sve te pripreme koje se vrše, sve je to toliko drago i prelijepo. Posebno je lijepo što se sprema hrana. Badnji dan smo počeli slaviti i kao rođenje Hristovo. Kad dođe Badnji dan tad se čak ne jede i ne svađa. To je nama puno značajno. Čak i ne spavamo tu noć sve do sutra. Pripremamo, kuhamo hranu. To je za djecu posebna radost. Djeca stalno pitaju je li počeo Badnji dan. Ovaj dan cijenimo stvarno mnogo”, rekao je Knežević.

Brojni vjernici su paljenju badnjaka u kompleksu Stare pravoslavne crkve prisustvovali sa dječicom koja su posebno uživala u čarima ovog vjerskog obreda.

Badnjak je naziv dana prije Božića u hrišćanskom kalendaru. Ovo je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista. Badnjak je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce.