BiH

Vlada KS i UNDP

Nabavka zaštitne opreme za ustanove socijalne zaštite

18/04/2020

Zaključeno je da će se pripremiti i odgovarajući paketi koji će se naredne sedmice distribuirati ovim ustanovama kako bi se sačuvalo trenutno stanje

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH Edis Arifagić razgovarali su danas o aktivnostima i zajedničkim projektima Vlade i UNDP-a usmjerenim ka nabavci neophodne medicinske i zaštitne opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Nenadić se zahvalio UNDP-u na opremi koju je do sada isporučio Kantonu, po osnovu sporazuma s Vladom, te je izrazio očekivanja da će preostala oprema, ali i druga koja se bude naručivala iz zajedničkog fonda biti što prije isporučena.

Kako je istaknuto, Vlada je do sada osigurala dovoljno sredstava za nabavku neophodne zaštitne i medicinske opreme, a u slučaju potrebe, osigurat će se i dodatna sredstva.

Po osnovu Sporazuma Vlade i UNDP-a vrijednog 800.000 KM, te Sporazuma Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i UNDP-a od oko pet miliona KM, do sada je isporučeno 450.000 zaštitnih maski Kantonu Sarajevo. Jučer i danas je isporučeno još 250.000 običnih i 8.000 višeslojnih zaštitnih maski, kao i druga zaštitna oprema za medicinske ustanove, odnosno zaštitne rukavice, navlake za obuću itd.

– Jedan od prioriteta za naredni period je i opskrba neophodnom zaštitnom opremom ustanova socijalne zaštite u Kantonu, prije svega Gerontološkog centra ali i drugih ustanova koje se brinu o ostalim ranjivim kategorijama stanovništva, djeci, bolesnim i osobama sa invaliditetom, kao i zaposlenicima tih ustanova – najavio je Nenadić.

Zaključeno je da će se pripremiti i odgovarajući paketi koji će se naredne sedmice distribuirati ovim ustanovama kako bi se sačuvalo trenutno stanje, jer ni u jednoj od tih ustanova nema slučajeva zaraze koronavirusom.

– Dodatni dio opreme osigurat će se i za potrebe karantene u Studentskom domu ‘Bjelave’ kao i za neke institucije koje nisu u nadležnosti Kantona ali im je sjedište na području KS-a – istakao je premijer KS.

Dogovoren je nastavak aktivnosti i saradnje Vlade i UNDP-a, uključujući i razvojne projekte za oporavak privrede, saopćeno je iz Press službe KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.