novi grad sarajevo

Načelnik Efendić obišao radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Rajlovcu

efendic_rajlovac_obilazak_1

Istakao je da se radi o izgradnji velikog sistema kojim se rješava vodosnabdijevanje naselja Zabrđe i dijelova Naselja heroja Sokolje, a u budućnosti i dijelova naselja Rječica, odnosno Reljevo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišao je danas radove na rekonstrukciji distributivnog cjevovoda u naselju Rajlovac koji će vodom snabdijevati pumpnu stanicu u Briješću, a odakle će se putem potisnog cjevovoda voda distribuirati prema rezervoaru koji je ranije izgrađen u Naselju heroja Sokolje.

Vrijednost radova na izgradnji 3,5 kilometra potpuno nove mreže u zoni u kojoj je prema mjerenjima KJKP Vodovod i kanalizacija dolazilo i do 90 posto gubitaka vode iznosi oko 960.000 KM.

„To je skoro nemoguć procenat gubitaka na mreži kroz Rajlovačko polje, gdje su završeni radovi, kao i radovi na dionici ulicom Rajlovačka cesta, gdje se danas završava sanacija dijela ceste kojim je vršen prokop“, izjavio je općinski načelnik Semir Efendić.

Istakao je da se radi o izgradnji velikog sistema kojim se rješava vodosnabdijevanje naselja Zabrđe i dijelova Naselja heroja Sokolje, a u budućnosti i dijelova naselja Rječica, odnosno Reljevo.

Završetkom preostalog dijela ovog vodovodnog sistema kompletiraće se oko 5,5 kilometara potpuno nove vodovodne mreže, zajedno sa potisnim i distributivnim cjevovodom koji je već izgrađen od pumpne stanice u Briješću do rezervoara na Sokolju.

Time ćemo od iduće godine imati vodu i u novoizgrađenom rezervoaru Sokolje, nakon čega preostaje izgradnja distributivne mreže kojom će se vodom snabdijevati skoro cijelo naselje Zabrđe, dijelovi Naselja heroja Sokolje, a čime će biti u potpunosti zaokružena izgradnja i obnova vodovodne mreže kada su u pitanju velika naselja na prostoru općine Novi Grad.

Vrijednost tih radova veća je od 2 miliona konvertibilnih maraka i u potpunosti ih je realizirala Općina Novi Grad, kroz sredstva iz vodnih naknada koja pripadaju općinama i vlastitim sredstvima.

Završetkom ovog velikog i skupog sistema u potpunosti će se promijeniti stanje vodosnabdijevanja u ovom dijelu općine Novi Grad.

Kako je pojasnila Azra Goralija, šefica gradilišta danas će biti završeni radovi na asfaltiranju prokopa na dionici od 370 metara, gdje je rekonstruisana stara cijev i položena daktilna cijev profila FI 300. Shodno vremenskim uslovima radit će se i preostali dio trase ulicom Safeta Zajke do pumpne stanice u ulici Franje Kluza.