tešanj

“Načelnik je sad došao da obiđe, trebao je sinoć doći, da zagazi u vodu”

tesanj – poplave

Imali smo i mašine, ali ništa nije pomoglo, jer je voda bila veća nego 2014, rekao je načelnik općine Tešanj Suad Huskić

Obilne padavine koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu na području Zeničko-dobojskog kantona najviše problema napravile su na području općina Tešanj i Doboj-jug, koje su proglasile stanje prirodne nesreće. U mjestu Kaloševići, u općini Tešanj, rijeka Usora poplavila je 15 objekata nakon što je nasip na ovoj rijeci sinoć popustio, javlja Anadolu Agency (AA).

Na teren su izašli i pripadnici Civilne zaštite općine Tešanj i Vatrgoasne jedinice kako bi ispumpali vodu iz stambenih objekata.

Zahir Bobarić, mještanin Kaloševića, rekao je kako mještani nisu bili spremni na proboj vode.

“U roku od 5 do 10 minuta se sve desilo, narod nije bio spreman i desilo se šta se desilo. To se ponavlja već sedmi put, niko ništa ne poduzima. Načelnik je sad došao da obiđe, trebao je sinoć doći, da zagazi u vodu, a narod da spašava. Haos je bio, nespavanje do ujutro”, rekao je Bobarić.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić posjetio je ovo mjesto i kao komandant štaba Civilne zaštite općine Tešanj.

“Tokom noći, oko 21 sat imali smo prodor Usore u naseljeno mjesto Kaloševići. Usora je probila nasip, koji je postojao u ranijim godinama i koji je 2014. izdržao, a rezultat toga je ulazak vode u oko 15 objekata. Trenutno, najveći izazov je prekid vodosnabdijevanja, pošto je Usora prekinula glavni vod između Jelaha i Tešnja. Tokom dana, očekujemo da ćemo ispumpati vodu iz ovih objekata, a onda nastaviti sa potrebnim mjerama pomoći stanovništvu”, rekao je Huskić.

Dodao je kako vreće sa pijeskom ne bi pomogle u ovom slučaju.

“U ovom slučaju vreće sa pijeskom ne bi ništa riješile, riječ je o nasipu koji brani od Usore, ovdje je voda bila 2 metra, bio sam sinoć ovdje i sigurno da se vrećama sa pijeskom ne bi ništa riješilo. Ovo nije prva lokacija gdje se Usora izlila. Iako 2014. nije probila ovaj nasip, iako smo ga ojačavali, nije pomoglo. Imali smo i mašine, ali ništa nije pomoglo, jer je voda bila veća nego 2014. Kada govorimo o stanju u općini Tešanj i stambenim objektima, najgore je ovdje, ako uzmemo da je 15 objekata poplavljeno, možemo reći da smo dobro prošli, iako to nije utjeha. Kada govorimo o ostalim dijelovima, neki nisu imali uopće problema. Imali smo prognoze lošeg vremena, ali nismo mogli pretpostaviti u kojem obliku će nam stvoriti problem. Nama nisu problem stvorile bujice, nego nas je ugrozila voda koja je došla iz Teslića. Bujice su ugrozile šeherski kraj, maglajsku općinu i dio Teslića. Ja sam razgovarao sa načelnicima Teslića i Doboj-juga o stanju i potrebama koje imaju”, rekao je Huskić.

Dodao je da je u ovim mjestima najveći problem nedostatak pitke vode, te da su iz općine Tešanj već uputili pomoć u pomenuta mjesta.