BiH

vlada fbih

Premijer Novalić razgovarao s Mitchellom i ambasadorom Fieldom

14/05/2019

Upoznajući goste s planovima Vlade FBiH koji se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja, premijer Novalić je istaknuo tri bitna cilja

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, komesara Velike Britanije za trgovinu u Evropi Andrewa Mitchella i britanskog ambasadora u BiH Matta Fielda.

U razgovorima je naglašena potreba proširenja ekonomske saradnje Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir i Brexit, jer je naša zemlja, pristupanjem Sporazumu o saradnji i pridruživanju, preuzela i obvezu poštivanja i provedbe regula Evropske unije, pa tako i onih koje će se odnositi na buduće trgovinske odnose EU i Velike Britanije. Međutim, uz obostranu želju i interes dviju zemalja, sva pitanja mogu biti razriješena i razmjena podignuta na viši nivo, rečeno je tokom susreta.

Upoznajući goste s planovima Vlade FBiH koji se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja, premijer Novalić je istaknuo tri bitna cilja. Jedan od njih je brza registracija novih kompanija, što će biti omogućeno kroz one-stop shop sistem, a treba raditi i na smanjenju parafiskalnih nameta, te smanjenju opterećenja na rad.

Razgovarano je i o turizmu, za kojeg je ocijenjeno da je jedna od najperspektivnijih i najplodonosnijih grana domaće privrede. Osim što i sam donosi velike prihode, pozitivno utiče i na razvitak drugih djelatnosti, kao što su proizvodnja hrane i hotelijerstvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.