BiH

panel diskusija

Načelo konstitutivnosti nije u koliziji s načelima EU (VIDEO)

19/11/2020

Voditelj stručnog tima IDPI-a Dražen Barbarić ustvrdio je kako 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u bh. javnosti postoje tri interpretacije Daytona

Načelo konstitutivnosti naroda temeljno je načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, i to načelo nije u koliziji s načelima Europske unije, istaknuto je na panel diskusiji Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) “Konstitutivnost u okviru europskih normi i političke prakse”.

– U bh. javnosti postoji narativ da je načelo konstitutivnost naroda u suprotnosti s europskim demokratskim vrijednostima, no to naprosto nije istina. To nije točno niti pravno niti činjenično. Europska unija je osmišljena na načelima federalizma, a konstitutivnost je temeljno načelo tog federalizma. Ta dva pojma se itekako nadopunjuju i praktično ih je nemoguće razdvojiti – izjavio je za Fenu predsjednika Skupštine IDPI-a i član stručnog tima tog instituta Ivan Vukoja.

Ta priča se u bh. narativu, dodao je Vukoja, provlači kroz presude Ustavnog suda BiH koje uvažavaju načelo konstitutivnosti i presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci.

– Presuda Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH međusobno se ne isključuju nego dopunjuju i moguće ih je zajedno u istom paketu provesti – istaknuo je Vukoja.

Voditelj stručnog tima IDPI-a Dražen Barbarić ustvrdio je kako 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u bh. javnosti postoje tri interpretacije Daytona.

– Jedna od tih interpretacija je dominantna i želi iz originalnog Daytonskog sporazuma iščupati njegovu jezgru, odnosno na neki način želi difamirati fundamentalno načelo, a to načelo je konstitutivnost naroda – izjavio je Barbarić.

Na taj se način, smatra Barbarić, pokušava stvoriti novi politički sustav koji nema veze s onim koji je stvoren potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

– U ovom trenutku BiH je u nekoj vrsti političkog vakuuma gdje, s jedne strane, nemate iskrenu volju da se različite interpretacije međusobno približe, a s druge strane, ne postoje vanjske silnice koje bi ih međusobno približile. U takvim okolnostima nema pomaka i nastavit ćemo životariti u ovakvom “čardaku ni na nebu ni na zemlji” od političkog sustava – poručio je Barbarić.

Današnja panel diskusija druga je u nizu diskusija koju Institut za društveno-politička istraživanja Mostar organizira u povodu 25. obljetnice Daytonskog sporazuma.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.