Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SVEČANA AKADEMIJA

Nacionalna garda Marylanda jedan od najkredibilnijih i najpouzdanijih partnera OSBiH

FOTO: Fena
Svečana akademija u povodu 20 godina partnerstva BiH i Marylanda

Na svečanoj aklademiji uručene su prigodne plakete. U muzičkom programu učastvovao je Vojni orkestar OSBiH

U povodu 20. godišnjice Programa državnog partnerstva Bosne i Hercegovine i američke savezne države Marylend danas je u Domu Oružanih snaga BiH održana svečana akademija, na kojoj je naglašeno da je Naacionalna garda Marylanda jedan od najkredibilnijih i najpouzdnijih partnera Oružanih snaga BiH.

Akademiji su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa zamjenicima, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general – pukovnik Senad Mašović, sa zamjenicima, zapovjednica Nacionalne garde general-bojnik Janeen Birckhead, predstavici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH te ostale ostale zvanice.

FOTO: Fena
Svečana akademija u povodu 20 godina partnerstva BiH i Marylanda

U obaraćnju medijima nakon svečane akademije ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da su zahvaljujuću partnerstvu sa Oružanim snagama SAD i Nacionalnom gardom Marylenda, OSBiH danas rame uz rame u misijama UN-a i EU širom svijeta, te da danas u nekoliko država centralne Afrike OSBiH imaju svoje manje misije.

– Želim da naglasim da je današanja posjeta plod naše nedavne posjete delegacije strukturama vlasti Marylenda i SAD. Naši gosti će danas posjetiti Opću bolnicu, vanjskotrgovinsku komoru, ured gradonačelnice Sarajeva. Našu vojnu saradnju ćemo proširiti na civlinu u oblastima, kulture, ptivrede, namjenske industrije – kazao je Helez.

General Senad Mašović naveo je da su OSBiH ostvarile značeje benefite kroz implementaciju državnog programa partnerstva.

– Danas su OSBiH jače, modernije i značjno kapacitiranije. Kroz ovih 20 godina zajedničke saradnje, partnerstva, više od 5.000 pripadnika OSBiH i Nacioanle garde Marylenda, vojnika i civila, učestvovalo je u različitim vidovima saradnje, učešća u mirovnim misijama u Afganistanu. Za nas je od krucijane važnosti saradnja i partnertstvo sa Nacionalnom gradom Marylanda, koja po mnogim pitanjima predstavlja jednog od naših najkredibilnijih i najpouzdnijih partnera u smislu podizanja stepena interoperabilnosti i jačana OSBiH, kroz programe ‘Vojska -vojsci’, provođenje zajedničkih vježbi, zajedničke obuke, školovanje vojnika, podoficira, oficira, zajedničko učešće na međunarodnim takmičenjima, ali i pomoć civnilima u elementarnim nepogodama- kazao je Mašović.

Genarl-bojnik Nacionalne garde Marylenda Janeen Birckhead izjavila je da je partnerstvo sa OSBiH utemeljeno na uzajamnom poštovanju, interesu i benefitima već 20 godina.

FOTO: Fena
Svečana akademija u povodu 20 godina partnerstva BiH i Marylanda

– Mi vidimo OSBiH kao naše vršnjake i učimo od njih isto toliko koliko i oni od nas. Ovo je odnos jednakih, surađuvajući i razmjenjujući naučene lekcije na stvarima od uzajamnog interesa. Jačina ovog partnerstva je najočiglednija kada možemo surađuvati na konkretnim misijama kao kada su OSBiH služile sa našom vojnom policijom u Afganistanu 2012. godine. OSBiH su izgradile značanu, modernu, profesionalnu snagu na koju država može biti jako ponosna. Očekujemo da ćemo u narednom desetljeću nadograditi svoj uspjeh, proširiti svoje partnerstvo na područja koja su izvan vojske i odbrane – kazala je Birckhead.

Najavila je da će tokom posjete BiH razgovarati sa liderima u oblastima medicine, ekonomije iu ostalim područjima kako bi se pronašli načini da se bolje povežu dvije zajednice.

Na svečanoj aklademiji uručene su prigodne plakete. U muzičkom programu učastvovao je Vojni orkestar OSBiH.