BiH

Sjednica VSTVBiH

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u u fokusu

18/11/2020

Na temelju odluka o postupanju institucija i o organizaciji rada u svrhu zaštite života i zdravlja za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane virusom COVID-19, sjednica VSTV-a BiH bit će održana u elektronskoj formi

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazalo je za 18. i 19. novembra sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrani – Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH i Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a, potvrđeno je Feni u tom regulatornom tijelu.

Na temelju odluka o postupanju institucija i o organizaciji rada u svrhu zaštite života i zdravlja za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane virusom COVID-19, sjednica VSTV-a BiH bit će održana u elektronskoj formi, putem aplikacije Webex.

Kako Pravilnikom o održavanju elektronskih sjednica nije predviđeno prisustvo javnosti, VSTVBiH nije u mogućnosti osigurati predstavnicima medija direktno praćenje sjednice, te će zaključci sa sjednice biti naknadno objavljeni na web stranici Vijeća.

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o saradnji sa USAID-ovim Projektom pravosuđa protiv korupcije, odnosno Nacrt programa individualizirane obuke za tužitelje za rad na predmetima visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala.

Također, članovi VSTV-a će razmatrati Smjernice ovog tijela za glavne tužitelje Tužiteljstva BiH, Federalnog tužiteljstva, Republičkog javnog tužiteljstva RS i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH radi donošenja općeg obavezujućeg uputstva o obligatornom poštivanju ciljeva i mjera utvrđenih Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i odluka, zaključaka i preporuka Nadzornog tijela.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrani – Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku na nivou BiH, te Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku Brčko distrikta BiH.

Prema dnevnom redu, VSTV bi se trebao očitovati i u vezi Informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH za treći kvartal ove godine.

Između ostalog, na dnevnom redu dvodnevne elektronske sjednice su i Prijedlog zakona o Sudskoj policiji Brčko distrikta BiH, kao i konsultacije u vezi izbora direktora Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH (CESTFBiH), te imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.