Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad orašje

Nacrtali sebi automobil kojeg planiraju kupiti našim parama, koštat će 47.500 KM

skoda novac

Grad Orašje je primjer onih koji se i ne trude previše sakriti šta žele kupiti

Novim automobilom uskoro bi se trebali počastiti iz Grada Orašja. Tender vrijedan 47.500 KM bez PDV-a je raspisan, a u tenderskoj dokumentaciji nezakonito nacrtana Škoda Octavia.

Da se auto-tenderi skoro svakodnevno nekažnjeno crtaju u tenderskim dokumentacijama nije nikakva novost. Razlika je u domišljatosti onih koji kreiraju konkretne tehničke specifikacije, odnosno koliko dobro znaju prikriti ove nezakonite radnje, piše portal Pratimotendere.

Grad Orašje je primjer onih koji se i ne trude previše sakriti šta žele kupiti. Konkretno, 22. februara ovaj ugovorni organ, kojim rukovodi gradonačelnik Marijan Oršolić, raspisao je tender za nabavku automobila u procijenjenoj vrijednosti od 47.500 KM bez PDV-a.

Iako se provodi transparentni otvoreni postupak, tražene tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji su i više nego sporne.

Konkretno, u milimetar su prepisane dimenzije vozila Škoda Octavia A8 2.0 TDI 85kW ili 115 KS. Tako su tražili da automobil bude minimalne dužine 4.689 mm, širine 1.829 mm, visine 1.470 mm, a navedeno vozilo ima identične dimenzije. Dalje, traženi međuosovinski razmak je 2.667 mm, a Škoda Octavia ima 2.680 mm, dok je tražena zapremina prtljažnika 590 litara, dok Octavia ima 600 litara.

Iz Škodinog kataloga su prepisali čak i da traže FPK ekran, što je primarno karakteristika vozila ovog proizvođača.

Dodajmo i to kako je rok isporuke samo 60 dana, a znajući da je zbog niza faktora tržište u automobilskoj industriji poremećeno, zbog čega se na nova vozila čeka znatno duže, najvjerovatnije se tražena Octavia kod nekog od ponuđača već nalazi na lageru.