Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

katedrala Srca Isusova

Nadbiskup Vukšić: Uskrs je svetkovina nade i odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom

vuksic (1)

Kao drugu veliku poruku uskrsnuća Isusova, vrhbosanski nadbiskup je naveo mir

Uskrs je svetkovina nade i odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom koja je najiskonskija nada čovjeka, to je blagdan života s porukom da život nema kraja, poruka je to vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića koju je danas uputio vjernicima na uskrsnoj svetoj misi u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Istakao je da je Uskrs za kršćane blagdan nade i izvor njihove radosti, ali da ujedno i blagdan nade za sve ostale plemenite i dobre ljude, pa i za one loše koji će naći snage i načina odvratiti se od svoga zla puta.

Vukšić je kazao da u čovjekovoj naravi ništa nije tako jako kao želja za životom te da ni u čemu čovjek nije tako snažan ni uporan kao u odbrani svoga živa. U istoj čovjekovoj naravi, dodao je, ugrađena je želja da smrt ne bude kraj. To je prirodan osjećaj i želja i u čovjeku se sve buni protiv posmisli da je smrt kraj.

Ističe da je svetkovina Uskrsa, koja je izraz za zahvalne memorije kršćana, sjećanje na događaj Isusova uskrsnuća, što je temelj kršćanske vjere.

– Vjerujem u uskrsnuće tijela i život vječni znači da vjerujemo u uskrsnuće svoga tijela i također svoj život vječni. U tome je Isusu prvi i vjerujemo da je on svojim uskrsnućem svim usnulima otvorio vrata raja, svima koji svojim djelima pokazuju da su prijatelji Boga i čovjeka – kazao je Vukšić.

Kao drugu veliku poruku uskrsnuća Isusova, vrhbosanski nadbiskup je naveo mir.

– Isus se kod prvog ukazanja obratio učenicima rječima “Mir vama”. Te riječi dio su njegova velikoga govora i jedna od posljednjih pouka koje je izrekao za vrijeme zemaljskog života. Mir u pravdi i ljubavi, kršćanska je vizija društvena mira. Prema kršćanskom nauku, osim što se zasniva na društvenoj pravdi, mir je također plod ljubavi koja ide dalje od onoga što može izvesti i osigurati pravda – pojasnio je Vukšić te dodao da je upravo kriterij ljubavi specifična razlika kršćanskoga koncepta mira od svakoga drugoga mira.

Poručio je da je Uskrs blagdan koji u vjernicima budi snažan osjećaj zahvalnosti i potrebu obraćenja.

– Ali zagonetan je čovjek što mu drugi, pa i Bog , treba posebice kada se osjeća ugroženo i kada je u kušnji i problemu. Skloniji je tada čovjek tražiti nego zahvaljivati. Kad mu ide dobro, sklon je osjećati se samodostojnim i sebi dovoljnim. Tako je i u vjerničkom životu, često tražimo, a rijetko zahvaljujemo – kazao je Vukšić.

Također je dodao da čovjek na svom putu uspinjanja prema uskrsnuću, često nije dosljedan sam sebi i temeljnim opredjeljenjima.

– Posljedica je to grijeha koji je u nama i toga nitko nije pošteđen. Dakle, svima je potreban proces obraćenja koji je vrlo zahtjevan. Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs – poruka je vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića.