Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Nadprosječno toplo u naredne dvije sedmice, temperature i do 40 stepeni

sarajevo ljeto vrijeme vrućina
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Izgledi vremena za period 21.06.2022. – 04.07.2022.

Federalni hidrometeorološki zavod objavo je izglede vremena narene dvije sedmice, odnosno za period od 21. juna do 4. jula.

Nadprosječno toplo vrijeme započeto početkom druge dekade mjeseca nastavit će se i narednih dana. Ipak u Bosni u narednim danima se neće moći izdvojiti sasvim suh dan. Najmanje padavina prognozira se u četvrtak, a nešto više u utorak i srijedu. Padavine će biti u obliku popodnevnih kratkih pljuskova, gdje nije isključena i mogučnost lokalnih nepogoda. Visoke temperature, naručito u drugom dijelu sedmice mnogima bi mogle izazvati izvjesne zdravstvene poteškoće. Na jugu Hercegovine i u sjevernoj Bosni moguća je pojava i tropskih noći.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 14°C do 20°C u Bosni, na jugu zemlje do 23°C. Najviše dnevne temperature između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira se i od 27.06. do kraja prognoznog perioda. Prema raspoloživim sinoptičkim podacima očekuju se još veće temperature zraka. Maksimalne temperature mogle bi dosezati i do 40 stepeni a pojava tropskih noći nije isključena i u centralnim područjima Bosne.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 17°C i 22°C u Bosni, do 24°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 32 i 37 stepeni u Bosni, do 40 u Hercegovini.