Nafta je eksploatisana u Tuzlanskom bazenu i prije Drugog svjetskog rata

hajro_nafta

Profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli Sejfudin Vrabac, komentarišući moguću realizaciju projekta istraživanja nafte u FBiH, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba da je nafta već eksploatisana u Tuzlanskom bazenu i to prije Drugog svjetskog rata.

“O tome da li nafte ima na drugim područjima BiH, u kojoj količini, i da li će biti rentabilno eksploatisati tu naftu, može se govoriti tek nakon realizacije geoloških istraživanja. Potrebno je detaljno geološko kartiranje terena, geofizičko profiliranje, istražna bušenja itd“, kazao je Vrabac za Fokus.ba.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nedavno je iznova pokrenulo aktivnosti na izboru konsultanta vezano za istraživanje nafte u FBiH. Prethodni postupak za traženje konsultanta za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koji je pokrenut 2014. godine, nekoliko puta je obustavljan i ponovo pokretan, da bi potom sve palo u vodu nakon što je gigant Shell, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, odustao od saradnje s Vladom FBiH 2015. godine. Shell je, međutim, ponovo iskazao interes za ovaj projekat.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović za Fokus.ba je kazao da je istraživanje nafte veoma ozbiljan projekt za Federaciju BiH, jer u slučaju otkrića ekonomski interesantnih nalazišta postoji mogućnost pokretanja brojnih aktivnosti koje prate naftnu industriju, a time i zapošljavanje stanovnika.

“Međutim, potrebno je imati u vidu da je to skup i rizičan projekt jer postoji mogućnost da se ulože znatna sredstva u istraživanja a da se ne pronađu ekonomski interesantna nalazišta nafte. Bit će potrebno nekoliko stotina miliona maraka za istraživanje. Obzirom da Federacija BiH nema sredstava, plan je da se projekt istraživanja nafte realizira dodjelom koncesije naftnoj kompaniji koja ima iskustvo i finansijska sredstva“, kazao je Hrvatović.

On je dodao da Federacija BiH u ovom trenutku nema utvrđenih zaliha nafte te da zasad postoje izdvojena područja koja su perspektivna za istraživanje nafte i/ili plina.

“To su područja na sjeveru Bosne i u Hercegovini. Prije rata 1992-1995. vršena je procjena potencijalnih rezervi nafte samo za jedan manji dio prostora, površine oko 100 kvadratnih kilometara na području sjeverne Bosne. Poslije rata nisu vršene procjene rezervi nafte. Dosadašnji podaci o rezultatima istraživanja ukazuju da se potencijalna nalazišta nafte u sjevernoj Bosni nalaze na dubini od 2-3,5 kilometara, dok su te dubine u Hercegovini između 4 i 6 kilometara. Isplativost eksploatacije na većim dubinama zavisi od cijene eksploatacije, cijene nafte na tržištu, infrasturkture za transport itd.”, zaključio je Hrvatović.