Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagli skok

Rekordan broj: U posljednja 24 sata u BiH zaraženo još 119 osoba!

Evakuacija korisnika doma u Dicmu, kojima su prethodno uzeti brisevi
23.04.2020., Dicmo - Dom umirovljenika u Dicmu ciji su korisnici zarazeni koronavirusom.Oko 15 satii odvezen je dio korisnika doma kojima su prethodno uzeti brisevi. PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITIT IDENTITET OSOBA ( PREKRITI OCI) Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 539 uzoraka, od kojih je 57 pozitivnih na COVID-19.

Prema podacima zdravstvenih institucija oba entiteta, u BiH je u posljednja 24 sata registrovano 119 osoba pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 375 osoba, a kod 62 je potvrđen koronavirus. U pitanju je 17 osoba iz Banje Luke, po šest iz Prijedora i Zvornika, pet iz Srpca, četiri iz Teslića, po tri iz Bosanske Dubice, Kotor Varoši i Mrkonjić Grada, po dva u Modriči, Doboju i Laktašima, te po jedno iz Ljubinja, Foče, Milića, Vlasenice, Јezera, Ugljevika, Trebinja, Prnjavora i Kneževa.

– Sve osobe imaju blažu sliku, ali je neizvjesno kako će se situacija dalje razvijati – rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, te dodao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji.

Smatra da je došlo do nepoštivanja mjera te ukazao da građani moraju pojačati ličnu higijenu te primjenjivati fizičku distancu.

– Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru, ukazao je Zeljković.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 539 uzoraka, od kojih je 57 pozitivno na COVID-19.

Na području Federacije BiH novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

-U Federaciji BiH do sada je testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj pozitivan na COVID-19 – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Od 49 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 31 osoba je muškog spola (63,27 posto) i 18 ženskog spola (36,73 posto), od čega su 32 preminula pacijenta bila starija od 65 godina.