BiH

dom naroda psbih

SNSD nije dozvolio da prođe Prijedlog zakona o prestanku mandata VTSV-a

25/06/2020

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) navela je u raspravi koja je prethodila glasanju da predloženi zakon ne ispunjava nijedan od uslova za usvajanje, a posebno nedostaje ko je konsultovan za vrijeme izrade zakona i mišljenje institucija

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici su odbili Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) navela je u raspravi koja je prethodila glasanju da predloženi zakon ne ispunjava nijedan od uslova za usvajanje, a posebno nedostaje ko je konsultovan za vrijeme izrade zakona i mišljenje institucija.

– SNSD je jasno poručio kad se pojavio ovaj zakon, da zakoni koji u Predstavničkom domu usvoji “Adilova grupa” neće proći u Domu naroda – dodala je Majkić.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) je rekao da svi u zemlji smatraju da pravosuđe ne radi kako treba, osim onih zaduženih za pravosuđe i njihovih mentora.

– Jasno je da će oni uvijek biti protiv izmjene sistema koji im garantuje privilegije – istakao je Bosić.

Delegat Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) izjavio je da bi PSBiH trebao imati aktivnu ulogu u imenvanju i razrješenju članova VSTV-a, ali da ih sve treba predložiti stručna zajednica.

– Drastičnim potezom kakav predviđe ovaj prijedlog zakona bi napravili grešku – kazao je Čolak.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDPBiH) naglasio je da pravosudni sistem u BiH nije ni nezavisan, ni profesionalan, ni efikasan, ni moderan, te je podsjetio da je naš strateški cilj članstvo u EU i trebalo bi da nas zanima njihovo nezadodovljstvom sadašnjim stanjem u bh. pravosuđu.

– Nije dobro da to ignorišemo i treba podržati ovaj zakon – kazao je Bećirović.

Delegat Asim Sarajlić iz Kluba Bošnjaka (SDA) poručio je da postoji i ustavni zakonski osnov za takav zakon koji je usvojen u Predstavničkom domu i legitimno došao u Dom naroda.

– Ovaj prijedlog je samo još jedan pokušaj da se stvari u parvosuđu unaprijede ali očigledno smo daleko od toga – dodao je Sarajlić.

Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu, koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića, predviđao je da mandat Vijeća prestaje 15. juna 2020.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.