Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrada “Dr. Alexander Friedmann” Udruženju “SEKA” iz Goražda

seka ug

Udruženje žena „SEKA“ iz Goražda dobitnik je nagrade “Dr. Alexander Friedmann” koju psihološki centar “ESRA” iz Beča dodjeljuje pojedincima, projektu ili organizaciji izuzetno posvećenim radu s traumatiziranim osobama kao što su izbjeglice, imigranti ili manjinske skupine.

Nagrada je dodijeljena 26. novembra na svečanosti u Beču, saopćeno je iz tog udruženja.

U 2015. godini su nagrađene tri organizacije, od kojih Udruženje “SEKA” (Kuća SEKA) kao prva organizacija izvan Austrije.

Psihološki centar ESRA osnovan je 1994. godine u saradnji s Izraelskom kuluturnom zajednicom i gradom Bečom.

ESRA nudi različitu medicinsku, socijalnu i psihološku podršku Jevrejskoj zajednici u Beču i specijaliziranu pomoć preživjelima iz holokausta te njihovim porodicama.

Osobe traumatizirane različitim vrstama teškog nasilja ili katastrofama mogu također pronaći pomoć u u ESRA-i.

Dodjeljujući ovu nagradu, ESRA nastoji da sačuva sjećanje i poštovanje prema radu njenog suosnivača dr. Alexandera Friedmanna, poznatog psihijatra i profesora iz Beča (1948 – 2008.), koji se intenzivno bavio transkulturalnom psihologijom i radom s traumatiziranim ljudima. Osnovao je odjel za transkulturalnu psihijatriju u Opštoj bolnici Beč.

Udruženje “SEKA” u Goraždu je ženska mirovna organizacija s temeljnim projektom Centar za edukaciju, terapiju i rekreaciju – Kuća „SEKA“ čije su programske aktivnosti pružanje psihološke i posebno trauma-terapijske podrške i edukacije, kao i razvijanje kulture dijaloga te umrežavanje s drugim organizacijama civilnog društva.

SEKA, a posebno stručna voditeljica Gabriele Müller, dugogodišnjim radom s traumatiziranim ljudima razvila je specifičan ‘mirovno-terapijski pristup’ koji ističe značaj prevazilaženja individualnih i kolektivnih trauma kao preduvjeta za izgrađivanje trajnog mira u društvu.

Terapijski rad bazira se na humanističkoj psihologiji i filozofiji koja u svakoj osobi vidi potencijal za samoiscjeljenje.

Osim Udruženja “SEKA”, nagradu “Dr. Alexander Friedmann” dobila je organizacija “Integrationshaus” iz Beča, a priznanje je dodijeljeno i Austrijskim željeznicama za solidarnost, ljudskost i nebirokratsko djelovanje prilikom prolaska izbjeglica iz Mađarske u jesen 2015.