Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrade ljekarima za koje pacijenti kažu da su dobri

BiH

ljekari njega

Usklađivanje kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenih u oblasti zdravstva na teritoriju FBiH sa zakonom u radu donosi brojne pozitivne stari.

Između ostalih, prijedlog Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH omogućava i za zaposlenike u zdravstvu bonuse, a o njihovim kvalitetama i vrijednostima sudit će najviše pacijenti, piše Večernji list BiH.

– Bitno je istaknuti da novi Zakon o radu predviđa mogućnost izračuna i varijabilnog dijela plaće djelatnika koji se veže za učinak. To otvara prostor da se, kroz usklađivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva s novim Zakonom o radu, dođe do rješenja koje će nagraditi one radnike u zdravstvu koji rade više i kvalitetnije i s kojima su pacijenti zadovoljni.

O samim zdravstvenim ustanovama će ovisiti kako će na najbolji način iskoristiti ove mogućnosti i razviti sistem nagrađivanja koji će rezultirati većim opsegom pruženih usluga i boljom kvalitetom rada, što je opet na dobrobit građana zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje, stoji u dokumentu

Naime, dosadašnji način plaćanja djelatnika u zdravstvu, prvenstveno zdravstvenih radnika, svakom je jamčio platu koja je ovisila gotovo isključivo o stupnju stručne spreme.

Nije bilo moguće napraviti razlike u plaćama koje bi ovisile i o opsegu i kvaliteti rada, stoji u informaciji o usklađivanju kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenih u oblasti zdravstva FBiH sa Zakonom o radu. Novi Zakon o radu daje mogućnost da se uspostavi sistem plaćanja zaposlenih u zdravstvu koji će biti na dobrobit građana, jer će zdravstveni radnici biti motiviraniji u pružanju većeg opsega zdravstvenih usluga, ali i bolje kvalitete zdravstvenih usluga.

Također, ovo je korisno i za samu zdravstvenu struku jer će, prema informacijama iz dokumenta, biti omogućeno bolje nagrađivanje onih zdravstvenih profesionalaca koji rade više i koji rade kvalitetnije.

Cilj strukovnih udruga, pa i sindikata bi trebalo biti podizanje kvalitete struke. Svrha postojanja zdravstvenih ustanova nije osigurati plaće za radnike , nego izvršavati svoju misiju u korist građana zbog kojih su i osnovane.

O samim zdravstvenim ustanovama će ovisiti kako će na najbolji način iskoristiti ove mogućnosti i razviti sistem nagrađivanja koji će rezultirati većim opsegom pruženih usluga i boljom kvalitetom rada, što je opet na dobrobit građana zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje, stoji u dokumentu.

Sindikat, također, smatra da je u ovakvim uvjetima potrebno poboljšati i prihodovnu stranu sektora zdravstva kroz iznalaženje novih izvora financiranja, kao što su: prihodi od PDV-a, trošarina, većeg sudjelovanja participacije-osobnog sudjelovanja osiguranika u pružanju zdravstvenih usluga, osobito u tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i jasnije utvrđivanje kategorije osiguranika te jasnije preciziranje obveznika uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje…