BiH

Ministarstvo obrazovanja

Nagrađeni najbolji učenici i studenti u Federaciji BiH

30/12/2020

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove godine nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i najbolji studenti za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2019./20. godini

Jednokratnom novčanom nagradom nagrađeno je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset županija u Federaciji BiH. Ovaj program realiziran je u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja koja su bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola s područja svojih županija, i to prema kriterijima koje je utvrdilo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Učenici osnovnih škola nagrađeni su sa po 650 maraka, a srednjoškolci sa po 750 maraka. Učenicima su dodijeljene i diplome za postignute rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u školskoj 2019./20. godini.

Također, za 25 osnovnih i 27 srednjih škola koje pohađaju nagrađeni učenici uručena su priznanja za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju.

Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić istaknula je da su obrazovani i odgovorni mladi ljudi autentični, razvojni resurs u društvu.

– Obveza svih nadležnih, na svim razinama vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uvjete da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive – kazala je Bandić.

Po njezinim riječima, ove godine Ministarstvo nije bilo u mogućnosti organizirati tradicionalnu manifestaciju kao prethodnih godina, pa su diplome za postignute rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini i odluku o dodijeljenim sredstvima dostavili na kućne adrese, odnosno adrese škola, uz pismo zahvalnosti i podrške.

Ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nagradilo je i najbolje studente u Federaciji BiH za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2019/20. godini.

Novčane nagrade u iznosu od po 1.700 maraka dobila su 74 studenta, koje su nominirali fakulteti javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, i to Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.

Također, podrška u iznosu od 1.900 maraka, odnosno 1.800 maraka osigurana je i studentima Romima, kao i studentima s invaliditetom iz Federacije BiH koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.