Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zeničko-dobojski kanton

Naida Delibašić-Alagić “preletjela” u vladajuću koaliciju

Naida Delibašić-Alagić
Foto: Facebook
Naida Delibašić-Alagić

Naida Delibašić Alagić u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona ušla umjesto sada već bivšeg šefa

Samostalna zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Naida Delibašić-Alagić iz Kaknja, koja je nedavno napustila Klub zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad, pridružila se novoj parlamentarnoj većini koju u tom kantonu predvodi Stranka demokratske akcije (SDA).

Delibašić-Alagić je prije dva dana Stručnoj službi Skupštine ZDK poslala obavijest da se i nju može “smatrati 21. zastupnikom nove skupštinske većine u Skupštini ZDK”.

A novu većinu, osim SDA (11 zastupnika), još čine i zastupnici Demokratske fronte (tri), Saveza za bolju budućnost (dva), Narodnog evropskog saveza (jedan) te samostalni zastupnici Amela Granić, Alen Kapković, Naida Delibašić-Alagić, koji su napustili lidera donedavne većine u tom kantonu, BHI-KF.

Tu je i Ivo Tadić, bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH. Skupština ZDK broji 35 zastupnika.

Nova će većina, nakon što je proteklih dana izglasala nepovjerenje i smjenu vlade Amre Mehmedić, sutra će glasati za potvrđivanje nove vlade tog kantona, mandatara Nezira Pivića iz SDA.

Ušla u Skupštinu jer je tadašnji šef odustao

Inače, Naida Delibašić Alagić u Skupštinu ZDK-a ušla je tako što je njen dojučerašnji šef Fuad Kasumović, kao nosilac liste i kandidat BHI – KF sa najviše glasova na izborima 2022. (16.346) odlučio zadržati poziciju gradonačelnika, a odreći se mandata u Skupštini ZDK-a.

Naida Delibašić Alagić je na na izborima 2022. godine osvojila 2.175 glasova i bila šesta u konačnici na listi. A njena tadašnja stranka osvojila je pet mandata.

bhi kf lista
FOTO: Screenshot
Naida Delibašić Alagić u Skupštinu ušla umjesto sada već bivšeg šefa

Izlaskom Delibašić Alagić iz stranke Kasumovićeva opcija ostala je na dva zastupnika u Skupštini ZDK. Barem za sada, u toj su stranci ostali zastupnici Sanja Renić i Vinko Marić.

Ko sve čini novu Vladu ZDK

Novi sastav Vlade ZDK predvodit će SDA-ov premijer Nezir Pivić iz Zenice.

Mirza Mušija iz Kaknja biće ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta a Emir Vračo iz Visokog, ministar unutrašnjih poslova.

Nebojša Nikolić iz Zenice obavljat će funkciju ministra pravosuđa i uprave, a Jasmin Čajić iz Tešnja ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (svi iz SDA).

Adnan Šabani iz Zenice viće ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša i dr. Aida Salčinović iz Zenice, ministrica zdravstva (kao prijedlog Kluba samostalnih zastupnika “Amela Granić i Alen Kapković”, zastupnici koji su napustili BHI-KF).

Antonio Šimunović iz Žepča biće ministar rada, socijalne politike i izbjeglica (prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića, koji je nedavno napustio HDZ BiH). Dženana Čišija iz Visokog, dosadašnja ministrica finansija i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja (oboje DF) te i dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić iz Zavidovića (NES).