prognoza vremena

Najavljen obilan snijeg i obilna kiša: Pred nama su turbulentne vremenske (ne)prilike

Izvor: BHmeteo

Pred nama je turbulentno vrijeme. Malo sunca, puno oblaka. Kiša, snijeg. U četvrtak i petak lokalno olujan jugo

U Bosni i Hercegovini sutra oblačno vrijeme sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine, jugo prije podne.

U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu do 10°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 13°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C.

BHmeteo: Detaljna prognoza za ostatak ove sedmice

Pred nama je turbulentno vrijeme. Malo sunca, puno oblaka. Kiša, snijeg. U četvrtak i petak lokalno olujan jugo, javlja BHmeteo.

Nakon jutarnjeg mraza, u toku dana polako pristiže sve više oblaka sa zapada. U dijelovima Hercegovine, centralne i zapadne Bosne već ima lokalnih padavina na granici kiše i snijega. Zbog hladnog jutra i zaostalih “džepova” hladnog vazduha pojava snijega jutros je lokalno iznenadila i pojedine niže krajeve Hercegovine i Dalmacije.

U narednim satima i večeras uz padavine polako će pristizati i sve topliji vazduh po visini tako da će kiša postajati sve dominantniji tip padavina, naročito kasno noćas i u jutarnjim satima utorka kada će uglavnom padati u čitavoj zemlji, pa i na većini planina do 1800 mnv, one najviše planine će se vjerovatno izvući uz snijega čitavo vrijeme.

U poslijepodnevnim satima utorka i noći na srijedu padavine postepeno slabe ali uz ponovni prodor hladnoće sa zapada snježna granica u padu i do večernjih sati srijede susnježice i snijega će ponovo biti na visinama preko 600 mnv. U noći na srijedu nakratko i nešto niže pa bi prolazne pojave snijega u noći na srijedu bilo u većem dijelu Bosne i sjeverne Hercegovine, uglavnom zanemarivo.

Detaljna prognoza za ostatak ove sedmice. Pred nama je turbulentno vrijeme. Malo sunca, puno oblaka. Kiša, snijeg. U…

Posted by BHMETEO.ba on Monday, November 27, 2023

U srijedu ujutru padavine posvuda prestaju i zaključno sa tim u većem dijelu zemlje će pasti novih 10 do 30 l/m2, a u Hercegovini i na zapadu Bosne do 60 l/m2 padavina. Na planinama iznad 1800 mnv obilan snijeg dok će niže nadmorske visine imati manje snijega, pojedine nizine Hercegovine i sjevernog pojasa Bosne ništa.

U srijedu djelimično razvedravanje uz još jednu hladnu noć na četvrtak uz minuse, ali blaže nego ovo jutros. U četvrtak tokom dana novo naoblačenje ali ovog puta uz južinu i zatopljenje. U četvrtak juzni vjetar u jačanju. U petak nakratko pravo proljeće uz visoke temperature, jak do olujan jugo i lokalno kišu sa grmljavinom. Jug ovog puta nije dug pa će za vikend uz novo zahlađenje posvuda osjetno zahladniti uz nove padavine, kisu i snijeg.

Treba naglasiti da nas do daljnjeg očekuje dosta padavina uz promjenjivo vrijeme i čestu smjenu toplo – hladno. Uz ovakav tempo postoji opravdan rizik od poplava a neka mjesta već prijete obaranjem rekorda za najviše padavina u novembru od početka mjerenja, kao Sarajevo.