Najavljen protest radnika kompanije “Steelmin BH” u Jajcu

Steelmin

Radnici jajačke kompanije “Steelmin BH”organizirat će u ponedjeljak, 14. septembra, protest ispred kapije te firme u Jajcu.

Kako je saopćeno iz Organizacionog odbora protesta, na taj korak su se odlučili nakon što je Uprava firme “Steelmin BH” bila primorana obustaviti proizvodnju, a radnike poslati kući.

“S obzirom na to da smo završili na ulici, Organizacioni odbor, koji predstavlja 85 uposlenika, spreman je sve učiniti, a što je u zakonskim okvirima, kako bi se proizvodnja ponovo pokrenula, a radnici vratili na posao”, naveli su iz tog odbora.

U saopćenju se ističe kako je slučaj jajačke firme “Steelmin BH” možda i jedini u BiH i šire, gdje radnici ne protestiraju protiv poslodavaca ili Uprave firme, nego protiv državnih struktura.

Uprava “Steelmin BH”, kako se navodi, godinama izvršava sve obaveze prema državi i radnicima, ali zbog sudskih odluka i odugovlačenja procesa, proizvodnja je obustavljena, a radnici su primorani svoja radna mjesta zaštititi i protestima.

“Firma “Steelmin BH” ‘ je osnovana 2011. godine i uključuje peći koje su nekada pripadale industrijskom gigantu iz Jajca, firmi ‘Elektrobosna’.
Tokom tog svog perioda nalazi se u sudskim sporovima za prilaz zemljištu koje okružuje firmu. Sudovi i na općinskom, kao i na kantonalnom nivou su nastavili da odugovlače sa donošenjem finalne odluke zbog tehničko- pravnih razloga. Radnici žele da sud što prije donese odluku, kakva god ona bila. Bitno nam je da znamo na čemu smo, da nas institucije države za koju smo se borili ne drže godinama u neizvjesnosti.

Ukoliko ne bude adekvatnog odgovora nadležnih, bit ćemo prinuđeni i na blokadu saobraćajnica”, navodi se u saopćenju.