Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavljena smjena menadžmenta, Nadzornog i UO ZZO KS-a

kenan-crnkic-zzoks

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas nisu usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo za 2014. godinu.

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da neusvajanje ovog izvještaja znači smjenu članova Nadzornog i Upravnog odbora ZZO.

[pull_quote_right]U Finansijskom planu postoje tačke pod nazivom „nepomenute usluge i dadžbine od 1.700.000 KM što je predstavljalo alarm[/pull_quote_right]

Istakao je da je dijagnosticirano jako loše stanje u Zavodu iz nekoliko razloga.

– Kao prvo, Finansijski plan je napravljen na devet strana, zatim metodologija nije u skladu sa zakonom, te anomalije u troškovima – objasnio je.

Također je naglasio da je prva opaska vezano za troškove bila dosta skuplja stručna služba od planirane, veći rashodi za vanjske saradnje i veliki troškovi u komisijama što je u suprotnosti politikama Vlade KS-a koja se zalaže za uštede.

Dodao je da u Finansijskom planu postoje tačke pod nazivom „nepomenute usluge i dadžbine od 1.700.000 KM što je predstavljalo alarm.

[pull_quote_left]Inspekcija rada utvrdila da direktor Kenan Crnkić nije imenovan u skladu sa zakonom[/pull_quote_left]

– Situacija u Zavodu nije nimalo dobra i odlučili smo se na ono što su naše zakonske mogućnosti, a to je da amandmanski djelujemo na taj plan, te ga vratili na izvršenje 2014. godine – kazao je Konaković.

Nakon toga, dodao je, počele su izmišljene priče kako je Vlada KS-a osporila borcima da se liječe, te spremila otkaze za 1.700 uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo, što “nema veze sa zdravom pameću”.

Istakao je da se od tog dana bave preciznom analizom situacije u Zavodu, te da su naišli na niz zakonskih i ekonomskih nepravilnosti.

– Stanje nije onakvo kakvo bio trebalo biti, a zdravstvene usluge su dosta limitirane obzirom na novac koji dajemo Zavodu – rekao je Konaković.

Naglasio je da se Zavod kreditno zadužuje svake godine čime prikriva pozitivno poslovanje, što ne poznaje ni jedna ekonomija.

– Konstatovali smo da je Zavod poslovao u gubitku oko 1.500.000 KM u posljednjoj godini – dodao je.

Konaković je podsjetio da ni izvještaj o radu Upravnog odbora nisu dobili na vrijeme, zatim neusvoji Izvještaj Zavoda, niti ikakve akte u zakonskim rokovima te da su pokušavali „silom“ oduzimati dokumente od Zavoda koji je odgovoran Vladi KS-a.

Dodao je da su i poslanici u Skupštini KS-a pokazali šta misle o radu Zavoda.

– Očekuju nas vrlo hrabri potezi u reorganizaciji zdravstvenog sistema koji ima jasni priliv novca – poručio je Konaković.

Naveo je da je poslao inspekciju rada u Zavod u čijem se nalazu navodi da direktor Kenan Crnkić nije imenovan u skladu sa zakonom, jer nije pronađena dokumentacija o ispunjavanju uslova tog radnog mjesta, već samo radna knjižica.

– Prema izjavi prisutnih, iz Zavoda su kazali da se ta dokumentacija nalazi u Vladi KS-a, ali toga ovdje nema – objasnio je premijer KS-a.