Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Najavljene drastične kazne: “Građani su izgubili kompas, kreću se i djeca i starci”

bolnica-skb-mostar

U medijima se jučer pojavila i informacija o navodnom ulasku virusa na odjel Pedijatrije SKB-a, dok je na konferenciji za medije kazano kako je riječ o dezinformaciji

U protekla 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano je 115 uzoraka na COVID-19, a pozitivan je bio tek jedan uzorak iz Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Na COVID odjelu SKB-a trenutno su hospitalizirana 22 bolesnika. Njih pet je na respiratoru, dok se 14 pacijenata liječi potpornom terapijom kisikom. Nije bilo novih hospitalizacija tokom protekla 24 sata.

“Pet bolesnika koji su na respiratoru su u teškom stanju, dok su ostali stabilno. Moramo podsjetiti i kako je na području HNK-a od početka pandemije zabilježeno 11 smrtnih slučajeva. Kada je riječ o Općini Stolac, tamo je situacija pod kontrolom, a novooboljelih osoba na sreću nema”, izjavio je savjetnik u Vladi HNK-a Darko Juka.

Direktor Doma zdravlja Jablanica doktor Jusuf Avdić naveo je da su na području ove općine evidentirana tri različita izvora zaraze, od kojih su dva zasad nejasna. Od 10. aprila u ovoj općini nema novooboljelih.

“Zasad nemamo epidemiologa, ali imamo dobru saradnju sa SKB Mostar”, rekao je kratko Avdić.

U medijima se jučer pojavila i informacija o navodnom ulasku virusa na odjel Pedijatrije SKB-a, dok je na konferenciji za medije kazano kako je riječ o dezinformaciji.

”Dijete o kojem se špekuliše nakon epileptičnog napada 15. aprila dovedeno je u SKB Mostar. Prošlo je trijažnu kontrolu u Ljubuškom, a kasnije i u Mostaru, dok je ranije imalo zakazanu neurološku pretragu. Test je bio negativan i za majku, i za dijete, i za oca. Na kliniku za dječje bolesti SKB-a dakle nije ušao koronavirus. Sve je rađeno u skladu sa pravilima struke”, rekao je Juka.

Konstatovao je i da su građani u HNK-a očigledno izgubili kompas, da su izletišta puna, kao i da se redovno kreću i djeca i starci. Poručeno je i kako će se dalje svi prekršitelji rigorozno kažnjavati. Govoreći o misama u Hercegovini, rekao je da će policija djelovati ukoliko na misi bude više od pet osoba.

hnk