Ministar zdravstva KS

Mesihović: Neće se ugasiti nijedan urgentni centar

rusmir mesihovic (1)

“Postigli smo značajan uspjeh u borbi protiv koronavirusa, brojke govore sve”

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović izjavio je da je u borbi protiv koronavirusa postignut značajan uspjeh te da je pandemija koronavirusa u Kantonu Sarajevo u linearnoj fazi.

– Postigli smo značajan uspjeh u borbi protiv koronavirusa, brojke govore sve, a to smo postigli zahvaljujući angažmanu zdravstvenih radnika i kriznog štaba. Testiranja su nastavljena – kazao je Mesihović na online konferenciji za medije.

Kaže da im je sada glavno težište na ažuriranju puta pacijenta, jedan je put u redovnoj fazi i vremenu, a drugi je put pacijenta u pandemiji koronavirusa. Svakodnevno prave simulacije, dogovore, promatraju i traže najbolji put kako bi građani Kantona Sarajevo, odnosno, mogući pacijenti imali što bolju njegu i zaštitu.

Također, prave se simulacije kadrova za eksponencijalnu fazu koronavirusa, ukoliko bi do toga došlo, a kako bi se mobilizirali.

– Naše težište je da napravimo planove za, ukoliko bi se desila, eksponencijalnu fazu, te koja bi zdravstvena ustanova bila nosilac te faze. Mi samo pravimo pretpostavke ukoliko bi do toga došlo – objasnio je.

Naglasio je da nije predviđeno da se gasi i jedan urgentni centar, u bilo kojoj varijanti, ostaju urgentni centri i u Kliničkom centru i Općoj bolnici.

Naš zdravstveni sistem, dodao je, ima dobar informacioni sistem, a IT stručnjaci svakodnevno rade na prikupljanju podataka i njihovom predočavanju o tome kako se radi sa pacijentima, koliko je telefonskih poziva bilo, usluga iz domena Covid-19, patologije koja je standardna, kako bi građane informisali.

– U svakom sistemu postoje propusti, a mi to moramo da rješavamo u hodu, a za ovih 40 dana radimo sa najboljim stručnjacima, konsultiramo ih i prihvatamo njihove naučno utemeljene savjete i argumente – zaključio je Mesihović.