Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Najavljene mjere u Sarajevu: Smanjit će se dozvoljena brzina u naseljenim mjestima

Foto: BHRT
Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o pooštravanju mjera kako bi se osigurala veća bezbjednost u saobraćaju.

Nakon vanredne sjednice Vlade, zamjenik premijera KS Emir Dedović, koji je vodio sjednicu u odsustvu premijera Nihada Uka rekao je da će jedan dio mjera biti implementiran hitno, a jedan dio mjera dugoročno.

Dedović je istakao kako će se hitno implementirati mjere koje se odnose na policiju.

“Policija je počela određene stvari već juče raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19 do 7 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama”, rekao je Dedović.

Smanjenje brzine u naseljenim dijelovima

Dodao je da je još jedna od mjera koja će se hitno implementirati i pojačana kontrola i podrška u automobilima i presretačima koji registruju one koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i kamerama.

Jedna od mjera je da se završe i otklone prepreke koje su danas prisutne, da se trajno oduzme vozilo prekršiocima ovih mjera.

“Mi smo konstatovali gdje su prepreke u sistemu da to završimo i daćemo rokove da to što prije završimo i da oni koji koriste automobil nikad više ne mogu biti u prilici da imaju to vozilo na raspolaganju. Naredna stvar je da ćemo povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje i to u proceduri koja je neophodna za to”, rekao je Dedović.

Dodao je i da će se ići na pokretanje procedure za smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva, te da bi dozvoljena brzina bila smanjena sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h.

Vanredna sjednica Kantona Sarajevo uslijedila je nakon što je u petak naveče muškarac automobilom usmrtio pješakinju, te povrijedio još dvije. Muškarac nije posjedovao vozačku dozvolu, vozio je preko ograničenja i pod uticajem alkohola.

Katica: Raspisujemo konkurs za nove policajce

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica izrazio je saučešće porodici poginule.

“Automobil se koristi kao oružje. Mi smo kreirali smjernice za poboljšanje sigurnosti saobraćaja. Osnovna karakterisika jeste postojanje mogućnosti oduzimanja oružja i vozila”, kazao je Katica.

Katica je dodao da prema sadanšnjim propisima jedna osoba u alkoholiziranom stanju, a koja je vozač može biti kažnjena s novčanom kaznom.

“Mi u MUP-u cijelo vrijeme radimo”, rekao je Katica.

Dodao je da razmatraju sve vrste inicijativa i sve ono što će im olakšati.

“Odmah raspisujemo novi konkurs za 250 novih policajaca. Vlada je za to dala odobrenje”, rekao je Katica.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta danas se također obratio na konferenciji, kazavši da će se smanjiti brzina na 30 km/h na određenim područjima u gradu.

“Na 163 raskrsnice ćemo imati kamere. Od septembra krećemo s adaptivnim upravljanjem saobraćaja” kazao je Šteta.