nakon tragedije

Pokrenuta peticija “Zaustavimo ubice na cestama Sarajeva”

Armin Berberović
Foto: Fena
Armin Berberović

Ovom peticijom podržavate inicijativu koja će biti upućena na Vladu Kantona Sarajevo, da kao posljedicu tragičnom ubistvu i povredama koje su se desile 26.05. na ulicama našeg grada pokrene mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja

Građani Sarajeva pokrenuli su danas peticiju kako bi se aktivirale “mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja”, a Samira Nuhanović, koja je pokrenula peticiju, poručila je kako „ne možemo svi uraditi sve, ali svako može uraditi nešto“.

-Kao posljedica nesavjesnog ponašanja vozača, ginu nam djeca na ulicama našeg grada. Ostaju trajni invalidi. Ožalošćene porodice zauvijek osakaćene gubicima. Ovo se tiče svakoga od nas. Vašeg djeteta kojeg šaljete u školu i treninge. Vaših roditelja. Vas samih. Ovom peticijom podržavate inicijativu koja će biti upućena na Vladu Kantona Sarajevo, da kao posljedicu tragičnom ubistvu i povredama koje su se desile 26.05. na ulicama našeg grada pokrene mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja – navedeno je.

Peticijom se predlaže:

–Drastično smanjenje dozvoljene brzine na maksimalnih 40 km/h.

–Drastično povećanje kazne za bilo kakva prekoračenja brzine. Nulti stepen tolerancije na ovo.

–Osiguranje naplate vec postojećih kazni. Kako nekome može da se skupi nekoliko hiljada KM kazni, a taj i dalje vozi?

–Postavljanje sigurnosnih kamera na svakoj raskrsnici u Sarajevu.

–Postavljanje ležećih policajaca na manjim razmacima od onih gdje su postavljeni sada (odličan primjer su ležeci policajci ispred Osnovne škole Malta – oni vas baš natjeraju da usporite).

–Trajno oduzimanje vozačke dozvole ljudima koji imaju tri prekršaja bilo kakvog prekoračenja brzine.

Peticiju su već potpisale hiljade osoba, a i vi to možete učiniti na sljedećem linku.