prognoza vremena

Najavljene obilnije padavine u BiH, trajat će sve do kraja prve sedmice u aprilu

Kišno prijepodne u Sarajevu
08.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina -Nakon nekoliko dana sunca i proljetnih temperatura u Sarajevu i vecem dijelu BiH pocela je padati kisa. Prognoze govore da ce tako biti i u narednom periodu zbog cega gradjani ne ispustaju kisobrane iz ruku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može padati slaba kiša

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je registrovana na sjeveru Bosne i jugoistoku Hercegovine.

Temperature zraka u 07:00 sati: Bjelašnica -2 stepena; Livno 2; Široki Brijeg 4; Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 5; Drvar, Sarajevo, Stolac i Tuzla 6; Mostar i Srebrenica 7; Doboj, Sanski Most i Zenica 8; Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Trebinje i Zvornik 9; Gradačac 10 i Neum 11 stepeni.

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može padati slaba kiša. U poslijepodnevnim i večernjim satima postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 13 stepeni, saopćeno je iz FHMZBiH.

Prognoza za naredna tri dana

U srijedu će u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

U četvrtak pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U petak će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Jače naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C.

Dugoročna prognoza

U dane vikenda izgledno je umjereno naoblačenje, uglavnom suho uz neznatnu vjerovatnoću za kišu. Temperature nešto niže ali i dalje više ili u granicama prosjeka za ovo doba godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 4°C do 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 12°C. Najviše dnevne temperature pretežno između 18°C i 22°C, na jugu zemlje do 23°C.

Od ponedjeljka 27. marta očekuje se jače naoblačenje i kiša na čitavom prostoru naše zemlje. Više padavina prema trenutnim prognostičkim modelima moglo bi biti centralnim i istočnim područjima. Nestabilno vrijeme prognozira se do kraja prve sedmice aprila.

Jutarnje temperature osciliraće u rasponu između 3°C i 8°C u Bosni do 11°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 12°C i 17°C u Bosni, u Hercegovini do 20°C.