BiH

Najbrži simfonijski orkestar na svijetu na turneji u BiH

25/07/2015

Ricciotti ansambl, ”najbrži i najnekonvencionalniji simfonijski orkestar na svijetu”, od sutra će u Bosni i Hercegovini održati brojne koncerte.

Svaki dan će boraviti u drugom gradu. Počinju u Trebinju, a posjetit će Stolac, Mostar, Konjic, Sarajevo, Vareš, Zenicu, Travnik, Jajce, Banja Luku, Laktaše, Tuzlu i Srebrenicu.

Riječ je o uličnom simfonijskom orkestru iz Holandije koji čini 41 muzičar, a simfonijsku i popularnu muziku donosi u javne prostore poput ulica, bolnica, domova za stare i osobe s posebnim potrebama, parkova, zatvora, popravnih domova i ostalih prostora na kojima se muzika obično ne izvodi, posebno ne od velikog ansambla.

Orkestar je i nosilac zanimljivog rekorda postavljenog prošle godine, potrebna im je samo jedna minuta i 36 sekundi od dolaska na mjesto događaja do otpočinjanje koncerta.

To im omogućava da tokom dana imaju veći broj koncerata i nastupaju na različitim lokacijama.

Turneja počinje na jugu, iz Trebinja i Stoca, u Mostaru je planiran i defile od parka Zrinjski do Starog mosta, dok će u Sarajevu nastupiti u okviru festivala Baščaršijske noći.

Ricciotti ansambl je prije 19 godina prvi put nastupao u BiH, a njihova povratnička turneja omogućit će publici u različitim dijelovima BiH da uživa u muzici i na neuobičajenim mjestima.

S orkestrom nastupaju i dva bh. muzičara Nermin Tulić i Mišo Petrović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.