Iz Dragera za Fokus.ba

Najdraži respiratori Sebije Izetbegović koštali su duplo manje od kineskih: Je li ih iko pokušao nabaviti?

Sarajevo: Nastavlja se suđenje u aferi “Respiratori”
24.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Osumnjiceni u aferi "Respiratori" te svjedokinja Sebija Izetbegovic stigli su danas u Sud Bosne i Hercegovine gdje se nastavlja sudjenje u aferi "Respiratori". Sebija Izetbegovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

100 respiratora renomirane kompanije Drager koštaju maksimalno šest miliona KM i 100 posto su namijenjeni za intenzivnu njegu, za razliku od kineskih ACM812A

Ovih dana u fokusu bh. javnosti ponovo su respiratori ACM812A za koje je otkriveno da su anesteziolozi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu još 1. aprila tražili da se povuku s odjela gdje se liječe oboljeli od Covid 19. Inače, otkako su ovi respiratori nabavljeni vode se polemike o tome jesu li oni namijenjeni za jedinice intenzivne njege i koliko mogu pomoći teško oboljelima od Covid 19.

Oni koji žele opravdati kupovinu ovih respiratora kao adut za odbranu optuženih u predmetu koji se vodi pred Sudom BiH upravo zbog načina nabavke ovih respiratora i njihove namjene znaju često „povlačiti“ to da je prošle godine u vrijeme početka pandemije u svijetu vladala „pomama“ za respiratorima i da ih je trebalo hitno nabaviti.

Pri tome se zaboravlja da su, kako je u međuvremenu otkriveno, s vlasnikom firme za preradu voća „Srebrena malina“ pojedinci iz Vlade FBiH pregovarali i dopisivali se danima i da je od početka pregovora, pa do dolaska respiratora u BiH prošlo i mjesec dana.

Stalno se govori i o tome kako su u martu i aprilu prošle godine cijene respiratora vrtoglavo rasle i kako se ta cijena mijenjala iz minute u minutu.

No, Fokus je prije skoro godinu dana, a potom i danas kontaktirao renomiranu njemačku kompaniju „Dräger“kako bismo ih pitali o mogućnostima nabavke, te cijeni respiratora koje oni proizvode.

Naime, 30. aprila 2020. godine, znači samo pet dana nakon što su u BiH stigli respiratori ACM812 A iz ove njemačke kompanije na naš upit koliko koštaju njihovi najčešće prodavani respiratori, odgovorili su da „Dräger“ respirator za odjel intenzivne njege košta između 15.000 i 30.000 eura i da su najčešći njihovi uređaji serije Savina i Evita. Prošle godine u aprilu iz njemačke kompanije Dräger su pojasnili da dostava respiratora jeste otežana, ali da su oni još u februaru pojačali kapacitete i da imaju radnu grupu koja se bavi određivanjem prioriteta narudžbi kako bi mogli pomoći svojim kupcima širom svijeta.

Danas, 6. aprila 2021. godine dok BiH i dalje „kuburi“ zbog nedovoljnog broja respiratora, iz kompanije „Dräger“ su za Fokus ponovo govorili o cijeni i mogućnosti kupovine njihovih respiratora.

Glasnogovornica kompanije „Dräger AG & CO“ Caroline Sophie Schroeder u izjavi za Fokus.ba kazala je da su cijene njihovih respiratora u odnosu na naš upit iz aprila prošle godine su ostale otprilike iste i da se kreću u rasponu od 15.000 do 30.000 eura.

Iz ove kompanije nisu nam mogli dati informaciju o tome da li se iko ikada iz BiH službeno obratio kompaniji Dräger radi nabavke ovih respiratora koji su za intenzivnu njegu. Po svemu sudeći nisu.

– Mi činimo sve da našu tehnologiju dostavino širom svijeta tamo gdje je najviše potrebna – kazala je Schroeder za naš portal. Bolnicama u Federaciji BiH, jedno je sigurno, Dragerovi kvalitetni respiratori bili su potrebni kako u aprilu 2020., tako i sada.

Da se Vlada FBiH u aprilu prošle godine umjesto nabavke 100 kineskih respiratora ACM812A za 10,5 miliona KM, a kojima se osim visoke cijene spočitava i to i da nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi, odlučila da nabavi isto toliko respiratora iz renomirane njemačke kompanije „Drager“ platila bi između tri i šest miliona KM.

Uz to dobila bi kvalitetan proizvod odnosno respiratore 100 posto namijenjene za intenzivnu njegu.

Jer, respiratori ACM812 A, bez obzira na istragu koja je pokrenuta prošle godine, nisu mogli biti stavljeni u funkciju jer uvoznik nije bio obezbijedio niti instalatera, niti servisera.

Zna se da je Federalna uprava Civilne zaštite raspisivala dva puta tender i nudila oko 170.000 KM firmi koja će ih instalirati, ali takve firme, odnosno ovlaštenog servisera za ove respiratore u BiH nije bilo. Naposljetku, znamo da se navodno sama javila i to da to besplatno uradi firma iz Srbije na čelu s Jovanom Roganovićem, te da su respiratori u bolnice instalirani tek krajem prošle godine.

Što znači da smo komotno mogli sačekati i Dregerove respiratove, koji bi možda i prije stigli, jer niti u aprilu prošle godine, a niti sada iz te renomirane kompanije nisu nam rekli da je to nemoguće, niti da imaju zabranu izvoza. Naprotiv, kazali su da čine sve da svoje proizvode dostave klijentima širom svijeta.

Treba naglasiti da je Njemačka putem svoje ambasade BiH upravo u oktobru prošle godine donirala 12 Dragerovih respiratora.

Zašto smo se obratili kompaniji “Drager”? Ponajviše iz dva razloga. Prvi je, jer je upravo u optužnici protiv premijera FBiH Fadila Novalića, dopremijerke Jelke Milićević, sada već bivšeg direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, te direktora “Srebrene maline” Fikreta Hodžića navedeno sljedeće:

– Ova udružena skupina je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta.

A upravo je na navedenom suđenju, tako dolazimo i do drugog razloga, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u svojstvu svjedoka, kazala da su joj Drager respiratori najdraži.

– Zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Pošto je to bilo tržište EU i svi su koristili Drager. Odrastala sam uz Drager, ono kao kad volite neku pjesmu. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima, s kojima nismo imali nikakav problem. Ali ja nisam stručnjak za njih, jer na njima rade anesteziolozi”, kazala je ona.

Inače, Tužilaštvo KS jučer je formiralo predmet “o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu, saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija.

Sve informacije i dokazi biće razmjenjivani “u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19”.

Kako smo danas objavili, menadžment KCUS-a, na čelu sa direktoricom dr. Sebijom Izetbegović, na jučerašnjoj konferenciji za novinare prešutio je da su ljekari na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu donijeli još 1. aprila odluku da respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” budu zamijenjeni.

Odluka je donesena na sastanku prof. dr. Nermira Granova sa Kolegijem klinike za anesteziju i reanimaciju, koji je održan 1. aprila 2021. sa početkom u 8 sati, u multimedijalnoj Sali za stastanke na Klinici za anesteziju i reanimaciju.