Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka je donesena

Zašto je menadžment KCUS-a jučer obmanuo javnost

kcus-press (1)

Na KCUS-u još 1. aprila naredili zamjenu svih “Malina respiratora”

Menadžment KCUS-a, na čelu sa direktoricom dr. Sebijom Izetbegović, na jučerašnjoj konferenciji za novinare prešutio je da su ljekari na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu donijeli još 1. aprila odluku da respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” budu zamijenjeni. Klix je priložio i dokument koji to potvrđuje.

Jučerašnjim prešućivanjem ove činjenice i pozivanjem premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da on donese odluku o povlačenju respiratora, za koje je odluka već donesena, faktički je obmanjivanje javnost i skrivanje istine. Menadžment KCUS-a mora javnosti objasniti ovu činjenicu, s obzirom na to da iz KCUS-a inače ne odgovaraju na naše pisane upite pokušali smo telefonski kontaktirati direktora Hirurške discipline KCUS-a prof. dr. Nermina Granova, koji nije odgovarao na naše pozive.

Uspjeli smo kontaktirati Amelu Katica Mulalić, šeficu Klinike za anesteziju i reanimaciju, koja je također govorila na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Međutim, nakon što se naša novinarka predstavila i upitala je zbog čega su jučer prešutjeli činjenicu o odluci od 1. aprila i time obmanuli javnost, dr. Katica Mulalić je spustila slušalicu.

Podsjećamo, odluka je donesena na sastanku prof. dr. Nermira Granova sa Kolegijem klinike za anesteziju i reanimaciju, koji je održan 1. aprila 2021. sa početkom u 8 sati, u multimedijalnoj Sali za stastanke na Klinici za anesteziju i reanimaciju. Tada su razmatrana pitanja dopisa broj 17-45-1-1847-P.

“Donesen je zaključak da se respiratori ACM812A supstituiraju sa respiratorima sa drugih punktova KCUS-a, gdje bi isti imali svoj puni kapacitet”, stoji u dokumentu.

Foto: Klix

Imenovan je tim od tri doktora. Oni su zaduženi da u roku od sedam dana u ime šefa Klinike, direktora Hirurške discipline alociraju u KCUS-u respiratore za supstituciju.

Također su zaduženi da sačine stručno pismeno obrazloženje zbog čega respiratori koji se prema dopisu broj 06.2-02-4-223-2/21 od dana 24.02.2021. godine, sa CE certifikatom usklađenosti u opisu koriste za liječenje Covid-19 pacijenata, sa akutnim i ozbiljnim respiratornim simptomima kao i ventilator za invazivni mod mehaničke ventilacije, ne može koristiti po toj namjeri u PRC-u.

Uposlenici su zaduženi da sačine pismeni izvještaj po zaduženjima u roku od sedam dana, te uspjelost izvršenja.

Pošto se radi o zaduženjima sa posebim ovlastima (u ime direktora Hirurške discipline, prof. dr. Nermina Granova) zaduženi radnici podliježu obavezi poštivanja Etičkog poslovnog kodeksa (član 1. Čuvanje poslovne tajne) i disciplinskoj odgovornosti prema Proceduri broj 112. opće izjave u politici, tačke broj 1, 17, 27 i 28 Teže povrede radne obaveze, navodi se u dopisu.

Potpisnici dokumenta su Nermir Granov i Amela Katica Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju.