Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najelitniji odred američkih marinaca izveo vježbu u BiH (FOTO)

BiH

marinci sad (6)

Završen je sedmodnevni program sigurnosne obuke proveden s osobljem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i partnerima u Specijalnoj jedinici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, policiji Kantona Sarajevo i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

[pull_quote_left]Američka jedinica sastoji se od specijalaca za brzi odgovor na sigurnosne izazove i učestvuje u akcijama u Evropi, Africi i širom svijeta[/pull_quote_left]

Završna vježba planirana je za kraj mjeseca.

U koordinaciji s američkim marincima koji tokom ovog programa borave u BiH, pripadnici jedinica bh. sigurnosnih agencija izveli su danas u Istočnom Sarajevu pred novinarima vježbu policijskog upada u jednu zgradu u simuliranoj potrazi za počiniteljima krivičnih djela.

Kevin Murphy, ataše za sigurnost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, nakon toga je rekao novinarima da je sedmodnevna obuka ujedno bila prilika za razmjenu iskustava učesnika iz dviju zemalja, upozavanje o taktikama koje primjenjuju u njihovim aktivnostima te za unapređenje suradnje.

Kapetan američkih marinaca Adam Drexer rekao je novinarima da je ovo bila dobra prilika za razmjenu iskustava i unapređenje taktike i saradnje policijskoh agencija u BiH sa kolegama iz SAD.

Američka jedinica sastoji se od specijalaca za brzi odgovor na sigurnosne izazove i učestvuje u akcijama u Evropi, Africi i širom svijeta.

Njen boravak u BiH, kao i sedmodnevna obuka pripadnika bh. agencija s američkim marincima nemaju nikakve veze sa situcijom u BiH nastalom nakon nedavnog terorističkog napada u Zvorniku, kazali su realizatori programa.

Pomoćnik direktora Sektora za obezbjeđenje zvaničnih lica i objekata u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH Ivica Bošnjak istakao je da je bila čast sarađivati sa američkim marincima, pri čemu je zahvalio Ambasadi SAD u BiH na podršci u realizaciji ovog projekta.

“Ovo je za nas novo i dragocjeno iskustvo. Upoznali smo neke nove taktike, vidjeli kako se to radi i koristiće nam u budućnosti za što bolji rad”, rekao je komandir Operativne jedinice Alfa MUP-a Kantona Sarajevo Edin Rovčanin.