Najeminentnija svjetska imena na konferenciji o informacijskoj pismenosti u Bihaću

konferencija-bihac

U organizaciji JU Kantonalna i univerzitetska Biblioteka Bihać i Instituta za tehnologiju iz Limerika (Limerick Institute of Technology) iz Republike Irske, u Bihaću je od 17. do 20. juna održana XII Međunarodna konferencija o informacijskoj pismenosti.

Na konferenciji su bila prisutna najeminentnija svjetska imena iz ove oblasti iz 25 država svijeta i sa svih kontinenata.

Teme ovogodišnje konferencije su bile:

– Informacijska pismenost u modernom svijetu

– Bibliotekari kao podrška u procesu cjeloživotnog učenja

– Medijska i informacijska pismenost – teoretski pristupi (standardi, procjena, saradnja)

– Novi aspekti obrazovanja/strateškog planiranja , politika i propagiranje informacijske pismenosti u digitalno doba.

Kako je istakao direktor JU Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, mr. sci Ratko Knežević ovogodišnja konferencija je bila na svjetskom nivou.

“Zaista sam sretan da smo u našem gradu ugostili učesnike sa svih kontinenata, iz SAD, Australije, Turske, Rusije, Vijetnama, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Engleske, Bugarske, Rumunije, Grčke, Irske, Nizozemske, Mađarske, BiH, Srbije, Kosova, Hrvatske, Slovenije, Egipta, Katara… Zaista mi je teško sjetiti se svih država, ali je skup privukao najzvučnija imena iz svijeta nauke i bibliotekarstva koja se bave ovom tematikom. Tu su osim profesorice Christine Susan Bruce (Australija), trenutno osobe broj jedan u svijetu, bila imena poput Tefka Saracevica (SAD), Angele Repanovici (Rumunija) mozda najzvucnijeg imena u Evropi… Treba napomenuti da je ova konferencija proizvod Projekta “Razvoj informacijske pismenosti-ekonomija znanja u zemljama Zapadnog Balkana” u koji su uključeni partneri iz nekoliko evropskih država”, istakao je Knežević.

konferencija-bihac1

Ovaj projekat prošle godine je dobio nagradu kao najbolji projekat koji je EU ikada finansirala.

“Bilo je posebno zadovoljstvo vidjeti ljude od nauke iz cijelog svijeta u našoj državi, ujedno im u slobodno vrijeme pokazati sve ljepote i mogućnosti investiranja koje se nude u našem kantonu i cijeloj državi. Iskreno se zahvaljujem Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministrici Elviri Dilberović koji su bili pokrovitelji ove veličanstvene manifestacije. Mnogobrojne zastave svih zemalja učesnica koje su se mogle vidjeti na random stolu su nešto zaista izuzetno što se rijetko viđa i u svijetu, a ne na našim prostorima”, dodao je Knežević, koji ističe da su uprkos mnogim nevoljama u kojima se nalaze institucije kulture, a koje nisu samo novčane prirode, uspjeli napraviti jadnu od najvećih konferencija u svijetu ove godine.

O njenom učinku ne treba mnogo govoriti, dovoljno je reći da će se radovi sa ove konferencije objavljivati i vrednovati u SCOPUS i biti prikazivani širom svijeta. Ovo je još jedan dokaz izuzetnog progresa koji je JU Kantonalna i univerzitetska Biblioteka Bihać napravila na međunarodnom planu je postala prepoznatljiva institucija iz BiH i zbog čega imam nekoliko izuzetno značajnih projekata koje je finansirala EU a još nekoliko slijedi uskoro.