Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba “Dragulji svjetskog naslijeđa UNESCO-a u BiH”

izlozba-strazbur123

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, u prisustvu predsjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur, otvorio je danas u sjedištu ove organzacije u Strasbourgu izložbu “Dragulji svjetskog naslijeđa UNESCO-a u Bosni i Hercegovini, javlja izvještač Fene iz Strasbourga.

Predsjedavajući Ivanić je izrazio zadovoljstvo izložbom koja prezentuje svjetsko naslijeđe UNESCO-a u BiH, poput Starog mosta u Mostaru i Mosta “Mehmed-paše Sokolovića” u Višegradu, te izrazio zahvalnost Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja je pripremila ovu izložbu.
Istaknuo je da je kulturno naslijeđe BiH minijaturna verzija evropskog kulturnog naslijeđa, u kojoj se miješaju mediteranski, islamski, bizantski i drugi uticaji.

Brasseur je kazala da su predstavnici BiH na ovaj način doveli svoju zemlju u Strasbourg. Ona je, kaže, nedavno dva puta putovala u BiH i uvjerila se u ljepote naše zemlje.
Međutim, naglasila je, mnogi tu priliku nisu imali i ova izložba je način da upoznaju ljepote BiH.
Osim ove izložbe, u povodu predsjedavanja BiH Vijećem Evrope danas će biti pušten u promet tramvaj u bojama zastave BiH, a ispred čuvene katedrale u centru Strasbourga bit će predstavljena najveća džezva na svijetu.