vozači, oprez!

Najmoderniji radari u svim gradovima USK-a: Bilježiće brzinu, pojas, mobitel, ko upravlja vozilom…

radar (1)

Inače, postojeći radarski sistemi za kontrolu saobraćaja na ovim prostorima su starijeg tipa i njima se evidentira jedino kršenje propisanog ograničenja brzine

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK krenulo je u projekat instalacije novih, savremenih stacionarnih radarskih sistema, koji će pooštriti kontrole u saobraćaju na području ovoga kantona.

Na ovaj način unaprijediće se postojeći sistemi kojima se vrši kontrola saobraćaja, a radi se o višenamjenskim kamerama koje bilježe dodatne saobraćajne prekršaje.

Trenutno ovakvi sistemi postoje na dvije lokacije na području grada Bihaća, a u narednom periodu biće instalirani na području svih gradova i općina u USK.

“Riječ je o sistemima koji će omogućiti sveobuhvatnu kontrolu u saobraćaju. Na osnovu njih moći će se ustanoviti ko upravlja vozilom, da li vozač koristi sigurnosni pojas, da li eventualno koristi mobitel prilikom vožnje, te će se na taj način kontrolisati svi aspekti vezani za sigurnost u saobraćaju. Sve ove informacije će se automatski slati u server, a potom će se detektovati te će policijski službenici upućivati naloge prekršiocima propisa”, kaže Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

On je istakao kako će pomenute kamere biti postavljene i na raskrsnicama u gradskim područjima gdje postoje semafori kako bi se evidentirali i prolasci nesavjesnih vozača kroz crveno svjetlo.

Inače, postojeći radarski sistemi za kontrolu saobraćaja na ovim prostorima su starijeg tipa i njima se evidentira jedino kršenje propisanog ograničenja brzine.