Aranžmani o trošku države

Košarac obara odluke države, ali od nje traži još 2.000.000 KM za privatnika s Pala?!

stasa kosarac1 (1)

Kvadrat za otkup 438 kvadrata u Istočnom Sarajevu iznosi pozamašnih 3.300 KM, firmi „Građenje“ s Pala već isplaćeno tri miliona KM.

Kako trenutno stvari stoje, državne ministre iz RS-a, koji već drugu sjednicu Vijeća ministara BiH zaredom obaraju sve odluke čineći tako ovaj državni organ potpuno paraliziranim, ne spriječavaju famozni zaključci NSRS-a da od te iste države po volji preusmjeravaju milione KM poreznih obveznika.

Piše: A. DUČIĆ

Najnoviji primjer ilustruje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) koji se, prema zvaničnom aktu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, obratio ovoj službi tražeći dodatna dva miliona KM za kupovinu preostalog dijela objekta u ulici Trg ilidžanske brigade 2b u Istočnom Sarajevu, a koji je u vlasništvu privatnika, vlasnika firme „Građenje“ d.o.o. Pale.

Faksimil Odluke

Kako se navodi u aktu Službe za zajedničke poslove, država je ovom privatniku u periodu od 2017-2019. već isplatila 3.000.000 KM, a to je namjeravala učinitu za kupovinu objekta površine od oko 1.500 kvadrata radi smještaja institucija BiH.

No, taj novac je u konačnici isplaćen samo za 1.062 kvadrata. Zbog čega, nije utvrđeno.

Sada se traži dodatna dva miliona KM kako bi se od firme „Građenje“ otkupio i ostatak objekta.

Zanimljivo je da je tri miliona KM plaćeno za 1.062 kvadrata, dok se dodatna dva miliona traži kako bi se otkupilo tek 600 kvadrata. Po ovom izračunu kvadrat bi koštao više od 3.300 KM!
Evo kako se to obrazlaže u aktu Službe za zajedničke poslove BiH.

– Obzirom da je kvadratni metar prostora u objektu koji je kupljen u 2018. godini iznosio cca 2.830 KM, te uvažavajući činjenicu da je u međuvremenu došlo do značajnog povećanja cijena na tržištu nekretnina kako gotovog poslovno – kancelarijskog prostora tako i građevinskog materijala, a trend njihovog daljeg rasta se očekuje i u narednom periodu, procjenjeno je da će sredstva od 2.000.000,00 KM biti dovoljna za kupovinu objekta, te njegovo prilagođavanje i opremanje shodno zahtjevima i potrebama institucija BiH koje će biti smještenim u ovim prostorijama – stoji u pripremljenoj odluci.

Inače, kako se navodi, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tragom zahtjeva koje su prema ovom Ministarstvu uputile upravne organizacije, prije svega Vijeće za državnu pomoć BiH, Institut za standardizaciju BiH, Agencija za nadzor nad tržištem BiH, obratilo se Službi za zajedničke poslove institucija BiH zahtjevom za pribavljenje poslovnih prostorija potrebnih za nesmetano odvijanje svakodnevnih radnih zadataka navedenih upravnih organizacija.