velika razlika

Najniža penzija u FBiH za 70 posto viša nego u RS-u

penzioneri protest fena (1)
Penzioneri očekuju vanredni rast penzija i ove godine

Penzioner s najnižom penzijom u FBiH u novčanik će staviti čak 220 KM više u odnosu na penzionera u RS

Najniža penzija u Republici Srpskoj s januraskim povećanjem iznosi 275 KM, a u Federaciji BiH veća je za čak 220 KM i iznosi 495 KM. Kako su moguće ovolike razlike?

Januarske penzije u Federaciji BiH više su za 11,1 posto. Tako će dosadašnja najniža penzija od 445 KM iznositi 495 KM. U Republici Srpskoj januarske penzije biće veće za 13,5 posto, što znači da će najniža koja je do sada bila oko 242 KM biti oko 275 KM.

Penzioner s najnižom penzijom u FBiH u novčanik će staviti čak 220 KM više u odnosu na penzionera u RS. Sva priča vladajućih o RS kao boljem i naprednijem entitetu na ovom primjeru pada u vodu, javlja BNTV.

Penzioneri sa najnižom penzijom u RS dobiće povećanje od oko 30 KM. Međutim, postavlja se pitanje, šta bi za taj iznos penzioner mogao da kupi?

Veće penzije u Federaciji BiH u odnosu na RS, rezultat su ekonomskih pokazatelja, kaže ekonomista Milenko Stanić. Federacija je kaže ekonomski razvijeniji dio BiH, dok u RS privredna dinamika nije dovoljna da stvori uslove za veći broj zaposlenih ljudi, a poseban problem je odlazak velikog broja mladih ljudi u inostranstvo.

“Jasno je da jedan zaposleni radnik ne može svojim doprinosom pokrivati prosječne troškove jednog penzionera”, ističe Stanić.

Da bi se ovo pitanje riješilo, potrebno je, kaže Stanić, obezbijediti veće stope privrednog rasta i razvoja, veći broj zaposlenih koji bi punili fondove iz kojih bi onda mogle da se isplaćuju i veće penzije. A ako se trend odlazaka nastavi, fondove neće imati ko da puni, a BiH će postati zemlja staraca.