Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Spisak funkcionera u KS koji bi mogli biti u sukobu interesa sve veći, 18 ih je dalo ostavke

Sjednica Skupstine KS Foto Skupstina KS

Na osnovu javno dostupnih podataka, postoji osnov za pokretanje još deset postupaka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, za nešto više od mjesec, odnosno nakon stupanja na snagu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije, zaključno s današnjim danom pokrenuo je 20 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa, potvrđeno je za Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Kako su nam kazali iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, od 20 navedenih postupaka, jedan postupak je okončan i to donošenjem Odluke kojom je utvrđeno da nosilac javne funkcije za kojeg je proveden postupak nije u sukobu interesa. Trenutno je 19 postupaka u toku i to u pogledu prikupljanja isprava i dokaza, a radi utvrđivanja činjenica na osnovu kojih će Ured odlučivati u predmetnim postupcima.

Dodatno, kako nam je potvrđeno, Ured je od nosioca javnih funkcija, do sada zaprimio 18 ostavki na javne funkcije te trenutno provodi aktivnosti na prikupljanju informacija i dokaza od nadležnih organa i institucija o poduzetim aktivnostima istih, a nakon zaprimljenih predmetnih ostavki.

VEZANI Postupak za utvrđivanje sukoba interesa pokrenut protiv Izetbegović, Delića, Magode…

– Na osnovu javno dostupnih podataka, postoji osnov za pokretanje još deset postupaka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa – rekli su nam iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Treba napomenuti da je već godinama niko nije utvrđivao sukob interesa u KS, ali ni na nivou FBiH. Naime, još 2013. godine izmijenjen je Zakon o sukobu interesa na nivou Bosne i Hercegovine te su Centralnoj izbornoj komisiji BiH oduzete nadležnosti da provodi postupke sukoba interesa. Međutim, u zakonu na nivou Federacije BiH, a koji je i dalje na snazi, već desetu godinu stoji da je nadležno tijelo za implementaciju upravo CIK, koje to ne može da sprovodi jer su mu oduzete nadležnosti.

Zahvaljujući aktivnostima koje poduzeo Ured za borbu protiv korupcije KS na čelu sa Erduanom Kafedžićem u Skupštini KS usvojen je Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije, koji predviđa čitav set alata za suzbijanje korupcije u KS. Ovaj zakon podržale su, između ostalog, ambasade SAD-a, Velike Britanije, zatim Delegacija EU u BiH i OSCE.