BiH

Najtopliji juli od kad se vrši mjerenje, osvježenje u nedjelju

24/07/2015

U Banjoj Luci je, u prethodna 22 dana jula, odstupanje od prosječne srednje temperature vazduha iznosilo 4,8 stepeni Celzijusa.

Sinoptičari Hidrometeorološkog zavoda RS-a ističu da je očigledno da će ovaj mjesec prevazići sve dosadašnje srednje temperature, od kada postoje mjerenja, tj. bit će ekstremno topao juli.

Na primjeru Banje Luke vidljivo je i da je sve i jedan dan u prva 22 dana jula imao srednju temperaturu višu od prosječne.

I broj tropskih noći u mjesecu julu se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza osmatranja (pet tropskih noći).

Osvježenje, odnosno prekid toplotnog talasa treba očekivati tek u nedjelju, 26. jula, a nastavit će se početkom sljedeće sedmice.

Ponovni porast temperature na vrlo visoke očekuje se 30. jula.

Dugoročna prognoza za august pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stepena viša od prosječne.

Padavine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno uticati na bilans vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.