Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Turskoj privedena 251 osoba osumnjičena za terorizam

turska-terorizam-hapsenja4

Pripadnici snaga sigurnosti Turske u 13 istovremenih operacija od sinoć su priveli 251 osobu osumnjičenu za učešće u terorističkim aktivnostima u toj zemlji, saopćeno je iz Vlade Republike Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju je navedeno kako je jučer održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, pod vodstvom turskog premijera Ahmeta Davutoglua na kojem je razgovarano o detaljima dosadašnjih operacija u zemlji usmjerenih protiv terorističkih organizacija ISIS i PKK.

turska-terorizam-hapsenja1

Također razgovarano je i o terorističkim aktivnostima u zemlji te je procijenjen stepen rizika koji one predstavljaju. Na sastanku je razgovarano i o preventivnim mjerama koje će pomoći u odbrani od terorista i njihovih napada.

U saopćenju koje govori o zlostavljanju stanovništva od strane ISIS-a, PKK i drugih ekstremističkih organizacija, posebna pažnja posvećena je terorističkom napadu koji je izveden 20. jula u mjestu Suruc, okrug Sanliurfa, u kojem su poginule 32 osobe.

Privedeni se terete da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost, da su učestvovali u organizaciji terorističkih aktivnosti i da su učestvovali u oružanom napadu na stanovništvo i pripadnike snaga sigurnosti. Protiv privedenih pokrenut je sudski proces.

Turski avioni bombardovali položaje ISIS-a u Siriji

Turski vojni avioni bombardovali su položaje terorističke organizacije ISIS u Siriji, potvrđeno je iz Vlade Republike Turske.

turska-terorizam-hapsenja2

Odluka o bombardovanju položaja ISIS-a donesena je na jučerašnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedavao premijer Turske Ahmet Davutoglu.

“Tri aviona tipa F-16 poletjela su oko tri sata iza ponoći iz Diyarbakira. Bombardovana su tri položaja terorističke organizacije ISIS. Rakete su lansirane na dvije komande i jedan sabirni centar pripadnika ISIS-a”, navedeno je u saopćenju turske Vlade.

U saoćenju je istaknuta “odlučnost turske države da preduzme sve mjere u cilju očuvanja nacionalne sigurnosti”.

Oficir turske vojske je poginuo, a dvojica narednika ranjena su u sinoćnjem napadu iz pravca Sirije izvedenom na vojne položaje u pograničnom pojasu u gradu Kilisu, a turske snage odgovorile su kotranapadima.

turska-terorizam-hapsenja3

Pogranični grad Kilis se nalazi na tursko-sirijskoj granici u neposrednoj blizini gradića Suruca u kojem je u ponedjeljak izveden teroristički bombaki napad u kojem su život izgubile 32 osobe, a koji je prema preliminarnim istragama bio djelo ISIS-a.