Najvažnije poboljšati životni standard mještana Srebrenice

BiH

aa_picture_20151111_6770999_web

Današnja Investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici ima veliki značaj posebno zbog toga što je okupila državnike iz BiH i regiona na jednom mjestu, istakao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.

Erginay je istakao kako je, pored toga što su privrednici i zvaničnici najavili svoje investiranje u Srebrenicu, najvažnije poboljšati životni standard građana koji žive u tom gradu.

“Ova konferencija je jako bitna, jer je 20 godina od genocida. Danas na konferenciji se razmatralo kako i gdje da se investira u Srebrenici. Mi kao Turska imali smo priliku prezentirati svoje investicije koje smo do sada proveli u BiH. Nastavit ćemo sa projektima u BiH i u Srebrenici posebno”, istakao je Erginay.

Prema njegovim riječima, među projektima Turske u Srebrenici je filijala turske Ziraat Banke koja je otvorena ove godine.

“Od turskih investitora najaktivnija je Ziraat banka koja je odvojila tri miliona eura za razvoj u Srebrenici. Ziraat je uspjela razviti saradnju sa 14 kompanija i zaposliti ljude. Želim još jednom pozvati investitore da dođu u Srebrenicu, jer je ovo mjesto fantastično za banje i zimske sportove”, zaključio je Erginay.

Među današnjim gostima konferencije u Srebrenici našao se i direktor Ziraat Bank Bosnia Ali Riza Akbas koji je podsjetio kako je filijala banke na čijem je čelu, u Srebrenici otvorena u tom gradu na 20. godišnjicu od genocida nad Srebreničanima.

“Ovo je vrlo bitan sastanak za Srebrenicu koji je okupio i Srbe i Bošnjake zajedno, možda čak i po prvi put poslije rata, zato nam je drago. Mi zaista radimo sve da ovaj grad ojača i oživi”, kazao je Akbas.

Ziraat Bank je uspostavila kreditnu liniju od 50 miliona eura od kojih je poseban dio novca namijenjen samo za Srebrenicu.

“Tako smo uspjeli da investiramo u 14 firmi, uglavnom za poljoprivredu. Lično mislim da ako ljudi imaju bolje životne standarde i dobre plate, nema loših odnosa. Nastavit ćemo da uspostavljamo mir ovdje. Ziraat Bank je spremna da podržava investitore, jer je Srebrenica vrlo značajna za nas”, rekao je Akbas.