Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakaš: Došli su antifašisti iz Crne Gore, Hrvatske, partizan Mimica…

nakas_bakir_jablanica
FOTO Oslobođenje.ba

Brojni antifašisti iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova bivše Jugoslavije obilježili su danas u Jablanici 74. godišnjicu Bitke na Neretvi.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš izjavio je za Fenu da je obilježavanju prisustvovao veliki broj ljudi, ali i omladine.

Posebno je istakao prisustvo preživjelog partizana Mimice – učesnika bitke koji se obratio prisutnima na njihovo oduševljenje, i obećao da će i naredne godine doći na obilježavanje godišnjice.

Nakaš je dodao da su i ove godine u Jablanicu došli ljudi iz Crne Gore i Hrvatske, koji su nasljednici divizija koje su učestvovale u Bitki na Neretvi.

Naveo je da su od predstavnika vlasti bili prisutni potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

– Također, vijence na spomen obilježje položili su ambasador Hrvatske u BiH Ivan Dle Vechio, te predstavnici ambasada Rusije i Slovenije u BiH – rekao je Nakaš i pojasnio da su građani tih zemalja direktno učestvovali u Bitki na Neretvi, dok je tadašnji Sovjetski Savez posebno cijenio front koji su držali Titovi partizani i tako od istočnog fronta odvukli značajan broj njemačkih divizija.

Bitka na Neretvi naziv je niza operacija pokrenutih od Hitlerove Njemačke početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini.

Nijemci su namjeravali uništiti Vrhovnu komadnu Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije, i glavnu Partizansku bolnicu.

Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri talijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica. Procjenjuje se da je više od 150.000 vojnika Sila osovine napalo znatno malobrojnije partizane, uz koje su bili i ranjenici.

Rezultat je bio strateški uspjeh partizanskih snaga kroz uspješno povlačenje većine borbenih jedinica – uz znatne gubitke, slom plana Snaga osovine da uništi partizanski pokret, i težak poraz četnika