BiH

Nakaš: Dva zasjedanja AVNOJ-a među najznačajnijim datumima u bh. historiji

24/11/2017

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR) obilježit će Dan državnosti BiH i dane AVNOJ-a posjetom Mrkonjić-Gradu, Jajcu i Bihaću.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš ističe da su, neovisno od istine da Jugoslavije više nema, dva zasjedanja AVNOJ-a (u Bihaća prije 75 godina, kao i u Jajcu prije 74 godine) među najznačajnijim datumima u bh. historiji.

Podsjeća da je na Prvom zasjedanju AVNOJ-a (u novembru 1942. godine) donesena odluka o formiranju zemaljskih antifašističkih vijeća kao osnove za izgradnju državnosti republika. To je i učinjeno 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, a nakon nekoliko dana i u Jajcu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

– Iz tog razloga sva tri zasjedanja omogućila su, nakon nestanka Jugoslavije, stvaranje novih državnih jedinica na temeljima AVNOJ-evskih odluka. Danas je interesantna činjenica, da su mjesta prvog i drugog zasjedanja AVNOJ-a vidno označena postojanjem spomen muzeja u Bihaća i Jajcu, dok mjesta na kojima je rođena Bosna i Hercegovina u Mrkonjić-Gradu i Sanskom Mostu (gdje je donesena prva deklaracija o ljudskim pravima) i ne postoje ili su devastirana. Toliko o brizi bosanskohercegovačkog društva za njegovu skoriju historiju i vrijednosti antifašističke borbe – kazao je za Fenu Nakaš.

Programom obilježavanja za subotu, 25. novembra, planirana je svečana akademija u Muzeju AVNOJ-a u Jajcu, a predstavnici SABNOR-a BiH položit će i cvijeće na partizanski spomenik u tom gradu kao i na spomen dom u Mrkonjić-Gradu. Na 75. godišnjicu Prvog zasjedanja AVNOJ-a, u nedjelju 26. novembra, bit će upriličena svečana akademija u muzeju u Bihaću, a bit će položeno i cvijeće na partizanski spomenik u tom gradu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.