Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

infektolog

Nakaš: Mogući “novi mutirani sojevi”, građane na vrijeme obavijestiti o osobinama

Početkom februara ove godine potvrđen je prvi slučaj prisustva tzv. britanskog soja virusa korona u BiH

Početkom marta ove godine navršit će se godina dana od pojave prvih slučajeva koronavirusne infekcije u Bosni i Hercegovini. Kako kaže infektolog Bakir Nakaš slučajno ili ne, nedavno su registrirani i prvi slučajevi infekcije i oboljelih pacijente od novog, mutiranog, tzv. britanskog soja virusa korona. U isto vrijeme evidentan je i blagi porast broja novozaraženih i oboljelih slučajeva na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Po njegovom mišljenju, sigurno je da, u budućnosti, možemo očekivati pojavu „novih mutiranih sojeva“ tog virusa što nameće potrebu za što boljom i kvalitetnijom pripremom laboratorijske dijagnostike za brže otkrivanje tih sojeva.

– Osim toga, značajno je stanovništvo na vrijeme obavijestiti o svim osobinama novog virusa i njegovoj sposobnosti bržeg širenja unutar lokalnih zajednica i šire, što će osigurati pridržavanje svih propisanih mjera lične i kolektivne zaštite od navedene infekcije. U slučaju dalje progresije i pojave većeg broja novozaraženih i oboljelih neophodno je osigurati spremnost zdravstvenog sistema za prihvat tih pacijenata – naglasio je u izjavi za Fenu dr. Bakir Nakaš.

Početkom februara ove godine potvrđen je prvi slučaj prisustva tzv. britanskog soja virusa korona u BiH. Zajedno sa prethodno identificiranim slučajem, u laboratoriji Veterinarskog fakulteta UNSA dosad su identificirali, kao britanski varijantni soj, ukupno pet uzoraka.