Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda fbih

Musa: Učestalost obolijevanja u FBiH manja, ali u KS raste broj novozaraženih

musa

Govoreći o turbulencijama na tržištu rada kao posljedici pandemije, Milećević je navela manji broj zaposlenih u FBiH od gotovo tri posto u odnosu na godinu koja je prethodila pandemiji

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine upoznati su na današnjoj sjednici s informacijama o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 25. januara i u prvih osam dana februara ove godine.

Uime Federalnog ministarstva zdravstva, epidemiolog Sanjin Musa je rekao da je učestalost obolijevanja od COVID-a u FBiH manja za četiri do pet puta u odnosu na period vrhunca pandemije iz novembra prošle godine, ali da aktuelni pokazatelji govore o porastu broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, što i dalje iziskuje poštivanje epidemioloških mjera.

Zaključak je da su mjere iz novembra ipak dale rezultate, posmatra li se cjelokupna slika u FBiH, kazao je Musa i podsjetio da su nadležni radili na planu cijepljenja još od augusta 2020. te prvu verziju plana pripremili u decembru te godine.

Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva je također govorila o donesenom planu cijepljenja prema kojem su prioritetne grupe za imunizaciju zdravstveni radnici, štićenici i zaposlenici domova za stare osobe te sve osobe u FBiH starije od šezdeset godina.

Bodnaruk je također kazala da federalni nivo korespondira s državnim u vezi s nabavkom cjepiva i naglasila da Agencija za lijekove treba da odobri njihovu sigurnost i kvalitet.

Povodom informacija vezanih za posljedice pandemije na pojedine privredne sektore, federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo je kazala da je ugostiteljsko-turistički sektor pretrpio najveće posljedice u poslovanju te radi ilustracije navela da je u godini prije epidemije, Federaciju posjetilo 1,3 miliona turista, a u u 2020. godini manje od 300.000.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, navodeći posljedice pandemije na ubiranje javnih prihoda, navela je pad naplate od sedam posto u odnosu na ukupnu naplatu javnih prihoda u godini prije pojave koronavirusa.

Najveći pad zabilježen je kod ubiranja indirektnih poreza, dok je kod direktnih poreza pad manji, ali unutar toga je najviše smanjenje zabilježeno kod ubiranja poreza na dobit.

Govoreći o turbulencijama na tržištu rada kao posljedici pandemije, Milećević je navela manji broj zaposlenih u FBiH od gotovo tri posto u odnosu na godinu koja je prethodila pandemiji.

Sjednica Doma naroda je u toku.