Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko

Optužen da je navodio maloljetnu suprugu na prosjačenje i prostituciju

policija_brcko (1)

On je prema oštećenoj kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, uslijed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog – navedeno je u optužnici

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Š.Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu.

On je optužen za trgovinu ljudima iskorištavanjem osobe koja nije navršila osamnaest godina života nakon što je provedena istraga tokom koje je odmah pritvoren, a žrtva izmještena u sigurnu kuću, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Š. Š. da je od kraja 2019. do sredine 2020. godine, u namjeri da iskorištavanjem maloljetne izvanbračne supruge pribavi protupravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac.

Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da osobama koje pokažu zanimanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.

On je prema oštećenoj kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, uslijed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog – navedeno je u optužnici.

Postupajući u daljnjoj fazi postupka, Osnovni sud Distrikta u cijelosti je potvrdio optužnicu kojom se Š. Š. tereti za kazneno djelo trgovine ljudima s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina.

Iz Tužiteljstva navode kako su u suradnji s policijom i Centrom za socijalni rad Distrikta spriječili daljnje iskorištavanje žrtve koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću, gdje još boravi.

Suradnja nadležnih na ovom području provodi se i putem lokalnog koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je aktivno uključeno Tužiteljstvo Distrikta. Procesuiranje počinitelja i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja tog tužilaštva, priopćeno je.